CELEX:02013R1003-20250101: Regulamentul delegat (UE) nr. 1003/2013 al Comisiei din 12 iulie 2013 de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la taxele aplicate registrelor centrale de tranzacții de Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe (Text cu relevanță pentru SEE)
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 19/02/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 01/01/2025Data intrării în vigoare: 01/01/2025
Emitent: Not available
Formă: Repertoriu EUR-Lex
02013R1003 — RO — 01.01.2025 — 002.001
Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 1003/2013 AL COMISIEI din 12 iulie 2013 de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la taxele aplicate registrelor centrale de tranzacții de Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 279 19.10.2013, p. 4) |
Astfel cum a fost modificat prin:
|
|
Jurnalul Oficial |
||
NR. |
Pagina |
Data |
||
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/822 AL COMISIEI |
L 183 |
1 |
25.5.2021 |
|
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2024/1702 AL COMISIEI |
L 1702 |
1 |
18.6.2024 |
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 1003/2013 AL COMISIEI
din 12 iulie 2013
de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la taxele aplicate registrelor centrale de tranzacții de Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe
(Text cu relevanță pentru SEE)
CAPITOLUL I
DISPOZIȚII GENERALE
Articolul 1
Obiectul
Prezentul regulament stabilește norme referitoare la taxele pe care Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe (AEVMP) le va percepe de la registrele centrale de tranzacții pentru supravegherea, înregistrarea și recunoașterea acestora.
Articolul 2
Recuperarea integrală a costurilor de supraveghere
Taxele percepute de la registrele centrale de tranzacții acoperă:
toate costurile directe și indirecte legate de înregistrarea și supravegherea registrelor centrale de tranzacții de către ESMA în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 648/2012, inclusiv costurile care rezultă din recunoașterea registrelor centrale de tranzacții;
toate costurile generate de rambursarea costurilor directe și indirecte suportate de autoritățile competente care au desfășurat activități în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012, în special ca urmare a oricărei delegări de sarcini în conformitate cu articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.
Articolul 3
Cifra de afaceri aplicabilă
Registrele centrale de tranzacții înregistrate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012 păstrează, în scopul prezentului regulament, conturile auditate în care sunt identificate în mod distinct următoarele elemente:
veniturile generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele derivate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012;
veniturile generate de serviciile auxiliare care sunt direct legate de colectarea și păstrarea la nivel central a evidențelor referitoare la instrumente financiare derivate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012.
Veniturile aplicabile provenite din serviciile auxiliare ale registrului central de tranzacții pentru un anumit an (n) sunt veniturile provenite din serviciile definite în conformitate cu litera (b).
Registrele centrale de tranzacții înregistrate atât în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012, cât și în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2365 păstrează, în scopul prezentului regulament, conturile auditate în care sunt identificate în mod distinct următoarele elemente:
veniturile generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele derivate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012;
veniturile generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la operațiuni de finanțare prin instrumente financiare în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2365;
veniturile generate de serviciile auxiliare care sunt direct legate de colectarea și păstrarea la nivel central a evidențelor referitoare la instrumente financiare derivate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012;
veniturile generate de serviciile auxiliare care sunt direct legate atât de colectarea și păstrarea la nivel central a evidențelor referitoare la instrumente financiare derivate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012, cât și de colectarea și păstrarea la nivel central a evidențelor referitoare la operațiunile de finanțare prin instrumente financiare în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2365.
Veniturile aplicabile provenite din serviciile auxiliare ale registrului central de tranzacții pentru un anumit an (n) reprezintă suma dintre:
veniturile menționate la primul paragraf litera (c);
o parte din veniturile menționate la primul paragraf litera (d).
Partea din veniturile menționate la primul paragraf litera (d) este egală cu veniturile menționate la respectivul paragraf litera (a) împărțite la suma dintre:
veniturile menționate la primul paragraf litera (a);
veniturile menționate la primul paragraf litera (b).
Cifra de afaceri aplicabilă a unui anumit registru central de tranzacții pentru un anumit an (n) este suma cuantumurilor menționate la literele (a) și (b) de la prezentul alineat, împărțită la suma cuantumurilor menționate la literele (c) și (d) de la prezentul alineat:
veniturile registrului central de tranzacții generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumente financiare derivate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012 pe baza conturilor auditate ale anului (n-2);
veniturile aplicabile provenite din serviciile auxiliare, determinate în conformitate cu alineatele (1) și (2), după caz, pe baza conturilor auditate ale anului (n-2);
veniturile totale ale tuturor registrelor centrale de tranzacții înregistrate generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumente financiare derivate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012 pe baza conturilor auditate ale anului (n-2);
veniturile aplicabile totale ale tuturor registrelor centrale de tranzacții înregistrate provenite din serviciile auxiliare, determinate în conformitate cu alineatele (1) și (2), după caz, pe baza conturilor auditate ale anului (n-2).
▼M2 —————
CAPITOLUL II
TAXE
Articolul 5
Tipuri de taxe
Registrelor centrale de tranzacții cu sediul în Uniune care depun o cerere de înregistrare în conformitate cu articolul 55 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 li se aplică următoarele tipuri de taxe:
taxe de înregistrare, în conformitate cu articolul 6;
taxe anuale de supraveghere, în conformitate cu articolul 7.
Registrelor centrale de tranzacții cu sediul în țări terțe care depun o cerere de recunoaștere în conformitate cu articolul 77 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 li se aplică următoarele tipuri de taxe:
taxe de recunoaștere, în conformitate cu articolul 8 alineatul (1);
taxe anuale de supraveghere pentru registrele centrale de date recunoscute, în conformitate cu articolul 8 alineatul (2).
Articolul 6
Înregistrare
La calculul taxei de înregistrare se iau în considerare următoarele activități:
prestarea de către registrul central de tranzacții a unor servicii auxiliare, precum cele de confirmare a tranzacțiilor, de corelare a ordinelor în vederea executării tranzacțiilor (trade matching), de administrare a evenimentelor de credit, de confirmare a portofoliilor sau de comprimare a acestora;
prestarea de către registrul central de tranzacții a unor servicii de registru central de tranzacții având ca obiect trei sau mai multe clase de instrumente financiare derivate.
În sensul alineatului (2), se consideră că un registru central de tranzacții oferă servicii auxiliare în oricare dintre următoarele situații:
dacă prestează servicii auxiliare directe;
dacă o entitate care aparține aceluiași grup ca registrul central de tranzacții prestează servicii auxiliare indirecte;
dacă serviciile auxiliare sunt prestate de o entitate cu care registrul central de tranzacții a încheiat un acord în contextul lanțului de tranzacționare sau post-tranzacționare sau al unei linii de activitate, vizând cooperarea în materie de prestare de servicii.
Articolul 7
Taxa anuală de supraveghere pentru registrele centrale de tranzacții înregistrate
Taxa anuală de supraveghere totală și taxa anuală de supraveghere pentru un anumit registru central de tranzacții pentru un anumit an (n) se calculează după cum urmează:
taxa anuală de supraveghere totală pentru un anumit an (n) este valoarea estimată a cheltuielilor legate de supravegherea activităților registrelor centrale de tranzacții înregistrate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012, astfel cum este înscrisă în bugetul ESMA pentru exercițiul respectiv;
taxa anuală de supraveghere a unui registru central de tranzacții înregistrat pentru un anumit an (n) este taxa anuală de supraveghere totală stabilită în conformitate cu litera (a) pentru toate registrele centrale de tranzacții înregistrate în anul (n-1), proporțional cu cifra lor de afaceri aplicabilă, calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (3).
Prin derogare de la alineatele (1), (2) și (3), un registru central de tranzacții înregistrat plătește, în anul înregistrării sale [anul (n)], o taxă de supraveghere inițială [„TS(n)”] egală cu:
unde:
TÎ |
= |
taxa de înregistrare, calculată în conformitate cu articolul 6; |
k |
= |
. |
Registrul central de tranzacții înregistrat plătește taxa de supraveghere aferentă primului an după ce primește de la ESMA notificarea că s-a dat curs cererii sale și în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii de către ESMA.
Cu toate acestea, în cazul în care un registru central de tranzacții este înregistrat în cursul lunii decembrie, registrul central de tranzacții respectiv nu trebuie să plătească nicio taxă anuală de supraveghere pentru anul în care a fost înregistrat.
Articolul 8
Taxa de recunoaștere a registrelor centrale de tranzacții din țări terțe
Un registru central de tranzacții care solicită recunoașterea plătește o taxă de cerere calculată ca sumă a următoarelor elemente:
20 000 EUR;
suma rezultată prin împărțirea sumei de 35 000 EUR la numărul total de registre centrale de tranzacții din aceeași țară terță care fie sunt recunoscute de AEVMP, fie au solicitat recunoașterea, dar nu au fost încă recunoscute.
CAPITOLUL III
CONDIȚIILE DE PLATĂ ȘI DE RAMBURSARE
Articolul 9
Modalități generale de plată
Articolul 10
Plata taxelor de înregistrare
Articolul 11
Plata taxelor anuale de supraveghere
ESMA nu rambursează taxele anuale de supraveghere.
Articolul 12
Plata taxelor de recunoaștere
ESMA nu rambursează taxele de recunoaștere.
Articolul 13
Rambursarea costurilor suportate de autoritățile competente
CAPITOLUL IV
DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE
Articolul 14
Taxele pentru 2013
Articolul 15
Taxa anuală de supraveghere pentru 2014 care trebuie plătită de registrele centrale de tranzacții înregistrate în 2013
În scopul calculării taxelor de supraveghere pentru 2014 care trebuie plătite de registrele centrale de tranzacții înregistrate în 2013 în temeiul articolului 7, cifra de afaceri aplicabilă a unui registru central de tranzacții este egală cu suma obținută prin adunarea unei treimi din fiecare din următoarele elemente:
veniturile generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele financiare derivate ale registrului central de tranzacții în perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2014, împărțite la veniturile totale generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele financiare derivate ale tuturor registrelor centrale de tranzacții înregistrate în perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2014;
numărul de tranzacții raportate registrului central de tranzacții în perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2014 împărțit la numărul total de tranzacții raportate tuturor registrelor centrale de tranzacții în perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2014;
numărul de tranzacții înregistrate aflate în derulare la 30 iunie 2014 împărțit la numărul total de tranzacții înregistrate aflate în derulare la 30 iunie 2014 în toate registrele centrale de tranzacții înregistrate.
Prima tranșă trebuie achitată până la 28 februarie 2014 și corespunde taxei de înregistrare plătită de registrul central de tranzacții în 2013 în temeiul articolului 6.
A doua tranșă trebuie achitată până la 31 august. Valoarea celei de a doua tranșe este egală cu taxa anuală de supraveghere, calculată în conformitate cu alineatele (1) și (2), din care se scade valoarea primei tranșe.
Dacă suma plătită de un registru central de tranzacții în prima tranșă este mai mare decât taxa anuală de supraveghere calculată în conformitate cu alineatele (1) și (2), AEVMP va rambursa registrului central de tranzacții diferența dintre suma plătită în prima tranșă și taxa anuală de supraveghere calculată în conformitate cu alineatele (1) și (2).
De la registrele centrale de tranzacții se percepe diferența dintre taxa anuală de supraveghere pentru 2014 plătită efectiv și taxa anuală de supraveghere pentru 2014 care trebuie plătită drept urmare a eventualelor modificări ale indicatorilor menționați la alineatul (2) literele (a), (b) sau (c) utilizați pentru calcularea cifrei de afaceri aplicabile în conformitate cu alineatul (2).
AEVMP transmite factura pentru eventualele plăți suplimentare care trebuie efectuate de un registru central de tranzacții drept urmare a modificării oricăruia dintre indicatorii menționați la alineatul (2) literele (a), (b) sau (c) utilizați pentru calcularea cifrei de afaceri aplicabile în conformitate cu alineatul (2), cu cel puțin 30 de zile înainte de data plăților respective.
Articolul.15a
Taxa anuală de supraveghere pentru 2021 aplicabilă registrelor centrale de tranzacții care erau înregistrate la 31 decembrie 2020
În sensul alineatului (1), cifra de afaceri aplicabilă a unui registru central de tranzacții este egală cu suma obținută prin adunarea unei treimi din fiecare dintre următoarele elemente:
veniturile generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele financiare derivate ale registrului central de tranzacții în perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021, împărțite la veniturile totale generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele financiare derivate ale tuturor registrelor centrale de tranzacții înregistrate în perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021;
numărul de tranzacții raportate registrului central de tranzacții în perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021 împărțit la numărul total de tranzacții raportate tuturor registrelor centrale de tranzacții înregistrate în perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021;
numărul de tranzacții înregistrate aflate în derulare la 30 iunie 2021 împărțit la numărul total de tranzacții înregistrate aflate în derulare la 30 iunie 2021 în toate registrele centrale de tranzacții înregistrate.
În cazul în care suma deja plătită de un registru central de tranzacții în temeiul articolului 11 alineatul (1) înainte de 26 mai 2021 este mai mare decât taxa anuală de supraveghere calculată în conformitate cu alineatul (1), ESMA rambursează diferența registrului central de tranzacții.
Registrelor centrale de tranzacții li se percepe orice diferență între taxa anuală de supraveghere pentru 2021 plătită efectiv și taxa anuală de supraveghere care ar fi fost datorată pentru 2021 dacă la calcularea cifrei de afaceri aplicabile s-ar fi ținut cont de indicatorii raportați în temeiul primului paragraf.
ESMA trimite factura pentru orice plată suplimentară în temeiul celui de al doilea paragraf cu cel puțin 30 de zile înainte de termenul de plată respectiv.
Articolul 16
Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
(1) Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1046/oj).