Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetExists($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetExists(mixed $offset): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 68 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetGet($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetGet(mixed $offset): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 75 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetSet($offset, $value) should either be compatible with ArrayAccess::offsetSet(mixed $offset, mixed $value): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 82 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetUnset($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetUnset(mixed $offset): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 89 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 23 Warning: Undefined array key "/home/lexro/public_html/wp-content/plugins/wpdiscuz/themes/default" in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzHelper.php on line 458 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzHelper.php on line 458

CELEX:32024D07412: Decizia a Comisiei din 4 decembrie 2024 de instituire a grupului la nivel înalt Comitetul european pentru agricultură și sectorul alimentar

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 06/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2024/74125.12.2024DECIZIA A COMISIEI din 4 decembrie 2024 de instituire a grupului la nivel înalt „Comitetul european pentru agricultură și sectorul alimentar” (C/2024/7412)COMISIA EUROPEANĂ,având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,întrucât:(1)Articolul 38 din Tratatul privind funcționarea Uniunii...

Informatii

Data documentului: 04/12/2024; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 25/12/2024; intrare în vigoare data publicării +20
Data încetării: 31/12/2029; a se vedea articolul 15
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2024/7412

5.12.2024

DECIZIA A COMISIEI

din 4 decembrie 2024

de instituire a grupului la nivel înalt „Comitetul european pentru agricultură și sectorul alimentar”

(C/2024/7412)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

Articolul 38 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că Uniunea trebuie să definească și să pună în aplicare o politică agricolă comună (PAC).

(2)

În conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, instituțiile trebuie să mențină un dialog deschis, transparent și regulat cu asociațiile reprezentative și cu societatea civilă.

(3)

Decizia (UE) 2022/1368 a Comisiei (1) prevede un cadru pentru consultarea părților interesate neguvernamentale cu privire la chestiuni legate de agricultură și de dezvoltarea rurală, inclusiv aspecte internaționale ale agriculturii. Decizia îi permite Comisiei să recurgă la cunoștințele specialiștilor din cadrul organismelor consultative, și anume cele șapte grupuri de dialog civil, care împreună reprezintă 81 de organizații membre. Având în vedere obiectivul incluziunii, al unei abordări deschise și participative față de părțile interesate, precum și obiectivul tematic al acestor grupuri, ele permit o consultare amplă a părților interesate. Grupurile de dialog civil sunt invitate periodic de Comisie să ofere consultanță tehnică în domeniile lor de competență.

(4)

În septembrie 2023, președinta von der Leyen a anunțat în discursul său privind starea Uniunii dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE, care a fost lansat în ianuarie 2024 și a reunit principalele părți interesate din sectoarele agroalimentare europene, societatea civilă, comunitățile rurale și mediul academic pentru a ajunge la o înțelegere și o viziune comune pentru viitorul sistemelor agricole și alimentare ale Uniunii.

(5)

Pe baza experienței dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE, Comisia dorește să promoveze o nouă cultură a cooperării și a dialogului între părțile interesate, cu scopul de a contribui la asigurarea unui consens între acestea în ceea ce privește căile și acțiunile pentru viitorul sistemelor agricole și alimentare ale Uniunii, inclusiv în ceea ce privește politica agricolă comună.

(6)

În acest scop, Comisia intenționează să apeleze la competențele unui organism consultativ format din reprezentanți ai părților interesate care să ofere consiliere strategică la nivel înalt fără caracter obligatoriu în materie de politici. Acestea ar completa cunoștințele specifice și sectoriale deja disponibile, inclusiv la nivelul grupurilor de dialog civil.

(7)

Prin urmare, este adecvat să se instituie un grup de experți la nivel înalt format din experți în domeniul agro-alimentar și să se definească sarcinile și structura acestuia, în conformitate cu Decizia C(2016) 3301a Comisiei (2) de instituire a unor norme orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei.

(8)

Grupul ar urma să contribuie la susținerea unei noi culturi a dialogului, a încrederii și a participării unei multitudini de părți interesate, atât în rândul actorilor implicați, cât și în raport cu Comisia. Misiunea grupului ar fi să contribuie la activitatea legată de viziunea pentru viitorul agriculturii și al sectorului alimentar și la acțiunile care dau curs raportului rezultat din dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE.

(9)

Grupul ar urma să fie compus din maximum 30 de organizații membre care să reprezinte comunitatea agricolă, alți actori din lanțul de aprovizionare cu alimente sau societatea civilă (inclusiv în domenii precum mediul și clima, bunăstarea animalelor sau protecția consumatorilor). În cadrul acestui grup, trebuie să existe o reprezentare echilibrată a acestor trei categorii de părți interesate.

(10)

Experții pot fi invitați să participe ad-hoc la lucrările grupului, cu scopul, printre altele, de a furniza cunoștințe științifice cu privire la un subiect de pe ordinea de zi.

(11)

Se impune stabilirea unor norme privind dezvăluirea de informații de către membrii grupului. Datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(12)

Este oportun să se stabilească o perioadă de aplicare a prezentei decizii. Comisia trebuie să examineze în timp util oportunitatea unei prelungiri,

DECIDE:

Articolul 1

Obiect

Se înființează grupul de experți al Comisiei cu titulatura „Comitetul european pentru agricultură și sectorul alimentar” (denumit în continuare „grupul”).

Articolul 2

Atribuții

Grupul are următoarele atribuții:

(a)

să furnizeze Comisiei consiliere de nivel înalt cu privire la evoluțiile în materie de politici strategice în legătură cu viziunea asupra agriculturii și a sectorului alimentar și cu acțiunile care dau curs raportului rezultat din dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE;

(b)

să încurajeze dialogul și schimbul de experiență între membrii săi în domeniile menționate la litera (a), acordând o atenție deosebită coerenței și sinergiei politicilor Uniunii și consecvenței acestora cu inițiativele din sectorul privat;

(c)

să consilieze Comisia în pregătirea inițiativelor de politică în domeniile menționate la litera (a);

(d)

să emită un aviz cu privire la chestiuni specifice, la cererea Comisiei și în termenele stabilite în cererea respectivă.

Articolul 3

Consultare

Comisia poate consulta grupul cu privire la orice aspect legat de agricultură și de sectorul alimentar, definind intervalul de timp în care este necesară consilierea.

Articolul 4

Componență

(1)   Grupul este format din maximum 30 de membri.

(2)   Membrii grupului sunt organizații ale părților interesate care își exercită activitățile și reprezintă părți interesate la nivelul Uniunii. Organizațiile reprezintă comunitatea agricolă, alți actori din lanțul de aprovizionare cu alimente sau societatea civilă.

(3)   Organizațiile demonstrează cele mai ample competențe și cunoștințe relevante în domenii care țin de agricultură și/sau alimente la nivelul Uniunii și prezintă cea mai largă reprezentativitate geografică în toate statele membre.

(4)   Fiecare organizație membră numește un reprezentant la nivel înalt, și anume pe cel sau cea care deține funcția de președinte, secretar general, director general sau o funcție echivalentă în cadrul organizației sale, și are responsabilitatea de a se asigura că reprezentantul său oferă un nivel ridicat de cunoștințe de specialitate.

(5)   Membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie în mod eficace la deliberările grupului de experți și care, în opinia serviciului competent al Comisiei, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 339 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene sau care demisionează nu mai sunt invitați să participe la reuniunile grupului și pot fi înlocuiți pentru perioada rămasă până la încheierea mandatului lor.

Articolul 5

Procesul de selecție

(1)   Selecția membrilor grupului se efectuează prin intermediul unei cereri publice de candidaturi, care se publică în Registrul grupurilor de experți ai Comisiei și al altor entități similare (denumit în continuare „Registrul grupurilor de experți”) menționat în Decizia C(2016) 3301. În plus, cererea de candidaturi poate fi publicată și prin alte mijloace, inclusiv pe site-uri web specializate. Cererea de candidaturi trebuie să precizeze în mod clar criteriile de selecție, inclusiv cunoștințele de specialitate necesare și interesele care trebuie reprezentate în raport cu activitatea care urmează să fie desfășurată. Termenul minim pentru candidaturi este de patru săptămâni.

(2)   Criteriile de selecție trebuie să asigure o reprezentare echilibrată a celor trei categorii de membri menționate la articolul 4 alineatul (2) a doua teză. Organizațiile trebuie să reprezinte cel mai larg interes colectiv și al Uniunii și să demonstreze importanța acestora, inclusiv caracterul represiv geografic, la nivelul Uniunii în domeniul agriculturii și/sau al alimentației.

(3)   Înregistrarea în Registrul de transparență (4) este necesară pentru ca organizațiile să poată fi desemnate.

(4)   Membrii grupului sunt desemnați pentru a participa la reuniunile grupului de directorul general al Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală („DG AGRI”) a Comisiei din rândul organizațiilor solicitante cu competențe și experiență dovedite și relevante în domeniile menționate la articolele 2 și 3 și care au răspuns la cererea de candidaturi.

(5)   Membrii trebuie să fie numiți pentru un mandat de 5 ani.

Articolul 6

Președinția

Grupul este prezidat de comisarul pentru agricultură și sectorul alimentar.

Articolul 7

Funcționare

(1)   DG AGRI asigură serviciile de secretariat.

(2)   Grupul acționează la cererea președintelui, în consultare cu alte servicii relevante ale Comisiei, în conformitate cu normele orizontale.

(3)   Grupul se reunește la cererea DG AGRI în consultare cu alte servicii relevante ale Comisiei, în conformitate cu normele orizontale.

(4)   În principiu, grupul se reunește de două până la șase ori pe an. Președintele poate convoca grupul pentru reuniuni suplimentare atunci când este necesară o consiliere urgentă.

(5)   Reuniunile grupului au loc, în principiu, la sediul Comisiei sau virtual, în funcție de circumstanțe.

(6)   La reuniunile grupului pot participa și funcționari ai Comisiei care sunt interesați de lucrări.

(7)   Cu acordul DG AGRI, grupul poate decide, cu majoritate simplă a membrilor săi, ca deliberările să fie publice.

(8)   Procesele-verbale referitoare la discuțiile pe marginea fiecărui punct de pe ordinea de zi și la avizele emise de grup trebuie să fie concludente și complete. Procesele-verbale sunt întocmite de secretariat, sub responsabilitatea președintelui.

(9)   În măsura posibilului, avizele, recomandările și rapoartele grupului se adoptă prin consens. În cazul unui vot, rezultatul votului se decide cu majoritatea simplă a membrilor. Membrii care au votat împotrivă sau s-au abținut au dreptul ca la avize, recomandări sau rapoarte să se anexeze un document care să rezume argumentele pe care se întemeiază poziția lor.

Articolul 8

Subgrupuri

Pentru analizarea unor chestiuni specifice, DG AGRI poate înființa subgrupuri al căror mandat este stabilit de DG AGRI în consultare cu alte servicii relevante ale Comisiei. Subgrupurile trebuie să își desfășoare activitatea în conformitate cu normele orizontale și trebuie să raporteze grupului. De îndată ce și-au îndeplinit mandatul, subgrupurile sunt dizolvate.

Articolul 9

Experți invitați

DG AGRI, în consultare cu alte servicii relevante ale Comisiei, poate invita experți care dețin cunoștințe de specialitate cu privire la un anumit subiect de pe ordinea de zi să participe ad-hoc la lucrările grupului.

Articolul 10

Observatori

(1)   Organizațiilor și entităților publice, altele decât autoritățile statelor membre, li se poate acorda statutul de observator, în conformitate cu normele orizontale, prin invitație directă.

(2)   Organizațiile și entitățile publice care au primit statutul de observator își desemnează reprezentanții.

(3)   Reprezentanții observatorilor pot fi autorizați de președinte să participe la discuțiile grupului și ale subgrupurilor acestuia și să furnizeze cunoștințe de specialitate, ținând cont de nevoile existente în acest sens și cu scopul de a păstra caracterul interactiv al discuției. Aceștia nu au însă drept de vot și nici nu participă la formularea recomandărilor sau a avizelor grupului.

Articolul 11

Regulament de procedură

La propunerea și cu acordul DG AGRI, în consultare cu alte servicii relevante ale Comisiei, grupul își adoptă regulamentul de procedură cu majoritatea simplă a membrilor săi, pe baza regulamentului de procedură standard pentru grupurile de experți, în conformitate cu normele orizontale. Subgrupurile își desfășoară activitatea în conformitate cu regulamentul de procedură al grupului.

Articolul 12

Secretul profesional și gestionarea informațiilor clasificate

Membrii grupului și reprezentanții acestora, precum și experții și observatorii invitați, au obligația de a respecta secretul profesional, care, în virtutea tratatelor și a normelor de aplicare ale acestora, se aplică în cazul tuturor membrilor instituțiilor și personalului acestora, precum și normele de securitate ale Comisiei privind protecția informațiilor clasificate ale Uniunii, prevăzute în Deciziile (UE, Euratom) 2015/443 (5) și (UE, Euratom) 2015/444 (6) ale Comisiei. Dacă aceste obligații nu sunt îndeplinite, Comisia poate lua toate măsurile adecvate.

Articolul 13

Transparență

(1)   Grupul și subgrupurile sale sunt înregistrate în Registrul grupurilor de experți ai Comisiei și al altor entități similare (denumit în continuare „Registrul grupurilor de experți”).

(2)   În ceea ce privește componența și subgrupurile grupului, în Registrul grupurilor de experți se publică următoarele date:

(a)

denumirile organizațiilor membre; interesul reprezentat se divulgă;

(b)

numele reprezentanților organizațiilor;

(c)

numele observatorilor.

(3)   Toate documentele relevante, inclusiv ordinile de zi, procesele-verbale și contribuțiile participanților, se publică fie în Registrul grupurilor de experți, fie prin includerea în registru a unui link către un site web specializat care conține informațiile respective. Accesul la site-urile web specializate nu este condiționat de înregistrarea ca utilizator sau de alte restricții. În special, ordinea de zi și alte documente de referință relevante se publică în timp util înainte de reuniune, iar procesele-verbale se publică fără întârziere după reuniune. Pot exista excepții de la publicare numai dacă se consideră că divulgarea unui document ar putea submina protecția unui interes public sau privat, conform definiției de la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (7).

Articolul 14

Cheltuieli aferente reuniunilor

(1)   Participanții la activitățile grupului și ale subgrupurilor nu sunt remunerați pentru serviciile oferite.

(2)   Cheltuielile de călătorie și diurnele participanților la activitățile grupului și ale subgrupurilor sunt rambursate de către Comisie. Rambursarea se face în conformitate cu dispozițiile în vigoare ale Comisiei și în limita creditelor disponibile alocate serviciilor Comisiei în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

Articolul 15

Aplicabilitate

Prezenta decizie se aplică începând cu data adoptării și până la 31 decembrie 2029. Comisia ia în considerare, la momentul potrivit, oportunitatea unei prelungiri.

Adoptată la Bruxelles, 4 decembrie 2024.

Pentru Comisie

Christophe HANSEN

Membru al Comisiei


(1)  Decizia (UE) 2022/1368 a Comisiei din 3 august 2022 de instituire a grupurilor de dialog civil în domenii care fac obiectul politicii agricole comune și de abrogare a Deciziei 2013/767/UE (JO L 205 5.8.2022, p. 278, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/1368/oj).

(2)  Decizia C(2016)3301 a Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a unor norme orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ai Comisiei.

(3)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1725/oj).

(4)  
https://transparency-register.europa.eu/index_ro.

(5)  Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (JO L 72, 17.3.2015, p. 41, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/443/oj).

(6)  Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei din 13 martie 2015 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 72, 17.3.2015, p. 53, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/444/oj).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, p. 43, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2001/1049/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/7412/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x