Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetExists($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetExists(mixed $offset): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 68 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetGet($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetGet(mixed $offset): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 75 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetSet($offset, $value) should either be compatible with ArrayAccess::offsetSet(mixed $offset, mixed $value): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 82 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetUnset($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetUnset(mixed $offset): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 89 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 23 Warning: Undefined array key "/home/lexro/public_html/wp-content/plugins/wpdiscuz/themes/default" in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzHelper.php on line 458 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzHelper.php on line 458

CELEX:32024D1888: Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/1888 a Comisiei din 10 iulie 2024 privind proiectul transfrontalier Sena-Scheldt din cadrul coridoarelor Marea Nordului-Marea Mediterană și Atlantic ale rețelei centrale și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/1118 [notificată cu numărul C(2024) 4754]

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 15/07/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2024/188812.7.2024DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1888 A COMISIEI din 10 iulie 2024 privind proiectul transfrontalier Sena-Scheldt din cadrul coridoarelor Marea Nordului-Marea Mediterană și Atlantic ale rețelei centrale și de abrogare a Deciziei de punere...

Informatii

Data documentului: 10/07/2024; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 12/07/2024; intră în vigoare data notificării
Data încetării: No end date
Autor: Comisia Europeană, Direcția Generală Mobilitate și Transporturi
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Destinatar: Belgia, Franţa
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2024/1888

12.7.2024

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1888 A COMISIEI

din 10 iulie 2024

privind proiectul transfrontalier Sena-Scheldt din cadrul coridoarelor Marea Nordului-Marea Mediterană și Atlantic ale rețelei centrale și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/1118

[notificată cu numărul C(2024) 4754]

(Numai textele în limbile franceză și neerlandeză sunt autentice)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și de abrogare a Deciziei nr. 661/2010/UE (1), în special articolul 47 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Decarbonizarea transporturilor este un obiectiv strategic esențial al Uniunii. Comunicarea Comisiei intitulată „Pactul verde european” (2) din 11 decembrie 2019 a confirmat și a consolidat ambițiile Uniunii de a combate schimbările climatice. În acest context, promovarea transportului de mărfuri și călători pe căile navigabile interioare, astfel cum se subliniază în Strategia pentru o mobilitate durabilă și inteligentă (3), este o politică importantă a Uniunii în domeniul transporturilor și o prioritate de lungă durată pentru implementarea rețelei TEN-T.

(2)

Prin finalizarea rețelei Sena-Scheldt, bazinul hidrografic al Senei va fi legat direct, prin căi navigabile interioare neîntrerupte de mare capacitate, la bazinul hidrografic al râului Scheldt în nordul Franței, în Belgia și în Țările de Jos, precum și la alte bazine hidrografice europene importante, precum Rinul și Maas. Aceasta va duce la crearea unei rețele neîntrerupte, eficace și coerente de căi navigabile interioare de mare capacitate, care va face legătura între numeroasele porturi maritime și fluviale ale acestei regiuni transfrontaliere europene extinse.

(3)

Prin conectarea Franței, a Belgiei, a Țărilor de Jos și, mai departe, a Germaniei, rețeaua Sena-Scheldt are o dimensiune transfrontalieră clară.

(4)

Rețeaua Sena-Scheldt și bazinele hidrografice conexe ale râurilor Sena, Scheldt și Meuse sunt legături transfrontaliere identificate în prealabil pe coridorul Marea Nordului – Marea Mediterană al rețelei centrale, iar secțiunea Le Havre – Paris se află pe coridorul atlantic al rețelei centrale în Regulamentul (UE) 2021/1153 al Parlamentului European și al Consiliului (4). Declarația privind implementarea coridorului Marea Nordului-Marea Mediterană al rețelei TEN-T centrale (Declarația de la Tallinn) din 17 octombrie 2013, semnată de miniștrii transporturilor din Belgia, Țările de Jos și Franța și de comisarul pentru transporturi, a evidențiat în continuare angajamentul părților în cauză de a-l implementa. În plus, planul de lucru pentru coridorul Marea Nordului-Marea Mediterană al rețelei centrale subliniază necesitatea de a asigura finalizarea proiectului Sena-Scheldt, acesta urmând să constituie baza pentru instituirea unui coridor de transport multimodal pe deplin funcțional.

(5)

Unul dintre principalele obiective ale proiectului este garantarea că principalele tronsoane ale Sena-Scheldt fac parte cel puțin din clasa Va a CEMT, precum și asigurarea unor condiții bune de navigație.

(6)

Toate componentele proiectului Sena-Scheldt sunt esențiale pentru finalizarea acestuia. Printre acestea, canalul Sena-Europa de Nord reprezintă principala legătură-lipsă, fără de care rețeaua Sena-Scheldt nu poate fi realizată.

(7)

Proiectul Sena-Scheldt este un proiect transfrontalier complex, care implică Belgia (regiunile Flandra și Valonia) și Franța și care presupune lucrări ce vizează atât crearea de noi infrastructuri, cât și îmbunătățirea infrastructurii existente cu impact minim asupra navigației. Prin urmare, o coordonare suficientă este o provocare importantă. Pentru a sprijini implementarea coordonată și la timp a acestui proiect, este necesar să se adopte dispoziții care să stabilească o descriere a acțiunilor necesare, precum și calendarul de implementare a acestora. Acest lucru ar contribui la realizarea obiectivelor transfrontaliere și de transfer modal ale planurilor de lucru pentru coridorul Marea Nordului-Marea Mediterană al rețelei centrale, precum și la finalizarea proiectului Sena-Scheldt la cea mai apropiată dată posibilă și, în orice caz, până cel târziu în 2030.

(8)

Identificarea clară a acțiunilor necesare pentru implementarea în continuare și finalizarea proiectului Sena-Scheldt și a calendarului de implementare a acestora este, de asemenea, importantă pentru planificarea și optimizarea deplină a disponibilității finanțării europene, naționale și regionale, precum și a finanțării private. Cofinanțarea din partea Uniunii are un efect de pârghie asupra procesului decizional național și regional în ceea ce privește implementarea acțiunilor.

(9)

Belgia (regiunile Flandra și Valonia) și Franța au întreprins deja lucrări importante (studii și lucrări de infrastructură) care contribuie la realizarea proiectului Sena-Scheldt. Majoritatea acestora au fost cofinanțate de Uniune, în cadrul unor diferite programe de finanțare. Activitățile se desfășoară în prezent în temeiul tuturor acordurilor de grant conexe ale Mecanismului pentru interconectarea Europei semnate începând din 2014.

(10)

De la adoptarea Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/1118 a Comisiei (5), proiectul Sena-Scheldt a intrat în mod clar într-o etapă nouă și foarte vizibilă, deoarece studiile principale au fost finalizate. Sunt în curs de desfășurare lucrări la numeroase situri, printre care sectorul 1 al canalului Sena-Europa de Nord, reconstrucția barajelor și modernizarea ecluzelor de pe Sena Superioară și Inferioară, precum și în regiunea transfrontalieră Lys.

(11)

Realizările majore de până în prezent includ, printre altele: (i) modernizarea Scheldt-ului superior din Valonia pentru a trece la gabaritul specific clasei Va a CEMT începând din ianuarie 2020, inclusiv adaptarea traversării Tournai la gabaritul specific clasei Va a CEMT cu sens unic; (ii) punerea în funcțiune a noilor ecluze din clasa Vb a CEMT în St-Baafs-Vijve și Harelbeke începând cu august 2020, îmbunătățind astfel Lys, legătura constitutivă a rutei Sena-Scheldt din Flandra; (iii) redeschiderea canalului transfrontalier Condé-Pommeroul cu clasa Va a CEMT în noiembrie 2023.

(12)

În conformitate cu articolul 5 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1118, a fost efectuată o revizuire în vederea actualizării calendarului acțiunilor rămase.

(13)

Dimensiunea transfrontalieră a proiectului necesită instituirea unor structuri de guvernanță specifice. Belgia (regiunile Flandra și Valonia) și Franța cooperează îndeaproape de mai mulți ani, în special în cadrul Comisiei interguvernamentale pentru pregătirea și finalizarea proiectului Sena-Scheldt, instituită în septembrie 2009. Această comisie interguvernamentală beneficiază de sprijinul operațional al Grupului European de Interes Economic Sena-Scheldt (GEIE Sena-Scheldt), care reunește următoarele entități: Voies Navigables de France (VNF), Société du Canal Seine-Nord Europe (SCSNE), le Service Public de Wallonie (SPW) și De Vlaamse Waterweg NV. Société du Canal Seine-Nord Europe, responsabilă cu construcția canalului Sena-Nord, a fost înființată în mai 2017. Aceste entități specializate reprezintă o structură de gestionare integrată care supraveghează și coordonează finalizarea proiectului Sena-Scheldt. Coordonatorul european pentru coridorul Marea Nordului-Marea Mediterană al rețelei centrale și un reprezentant al Comisiei ar trebui să participe periodic, în calitate de observatori, la reuniunile comisiei interguvernamentale și ale GEIE Sena-Scheldt. În plus, coordonatorul european și un reprezentant al Comisiei ar trebui să participe, în calitate de observatori, la reuniunile consiliului de supraveghere (conseil de surveillance) al SCSNE.

(14)

Pentru a monitoriza evoluția implementării proiectului, statele membre ar trebui să prezinte Comisiei rapoarte periodice în acest sens referitoare la tronsoanele situate pe teritoriile lor respective, precum și să notifice orice întârzieri întâmpinate. La 27 ianuarie 2022, Comisia interguvernamentală a prezentat un raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare. Prezenta analiză prezintă, de asemenea, progresele înregistrate, împreună cu propunerile necesare pentru ajustarea și elaborarea în continuare a calendarului general. Efectele considerabile ale pandemiei de COVID-19 2020-2022 asupra condițiilor de punere în aplicare a proiectului au condus în principal la calendarul adaptat prevăzut la articolul 2.

(15)

Calendarul de implementare stabilit în prezenta decizie nu trebuie să aducă atingere îndeplinirii cerințelor definite în dreptul internațional și în dreptul Uniunii, inclusiv dispozițiilor privind protecția mediului și a sănătății umane. Acest calendar ar trebui să permită planificarea și optimizarea deplină a disponibilității fondurilor, fără a aduce atingere angajamentului financiar al unui stat membru sau al Uniunii.

(16)

Statele membre în cauză ar trebui să respecte legislația Uniunii în domeniul mediului, în special dispozițiile Directivei 2011/92/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6) privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, ale Directivei 2001/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului (7) privind evaluarea efectelor anumitor planuri și programe asupra mediului, ale Directivei 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului (8) privind conservarea păsărilor sălbatice, ale Directivei 92/43/CEE a Consiliului (9) privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, ale Directivei 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului (10) de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei.

(17)

Fără a aduce atingere articolului 47 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013, este necesar ca prezenta decizie să prevadă o clauză de revizuire.

(18)

Întrucât acțiunile necesare pentru finalizarea proiectului transfrontalier Sena-Scheldt sunt prevăzute în prezent în decizia de față, Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1118 ar trebui abrogată.

(19)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie au fost aprobate de Belgia și Franța.

(20)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului menționat la articolul 52 din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect

Prezenta decizie stabilește o descriere a acțiunilor și calendarul de implementare pentru proiectul transfrontalier Sena-Scheldt, precum și dispozițiile conexe în materie de guvernanță.

Articolul 2

Acțiuni și calendar

Belgia și Franța asigură implementarea la timp a următoarelor acțiuni:

(a)

Sena-Amont, de la Nogent-sur-Seine la Paris: îmbunătățirea condițiilor de navigație, până în decembrie 2030

îmbunătățirea condițiilor de navigație, inclusiv reconstrucția barajelor (Beaulieu, Livon, Vives-Eaux), până în decembrie 2028, reabilitarea ecluzelor (precum Evry și Vigneux), precum și lungirea și adâncirea ecluzei Ablon până în decembrie 2029;

instalarea sistemului de comandă de la distanță a ecluzelor și barajelor, până în decembrie 2027;

îmbunătățirea instalațiilor de navigare și a serviciilor pentru utilizatori, până în decembrie 2027;

Finalizarea studiilor pregătitoare până în decembrie 2025, lucrări pregătitoare pentru modernizarea tronsonului dintre Bray-sur-Seine și Nogent-sur-Seine (28 km, inclusiv construirea unui nou canal de 10 km) pentru a-l include în clasa Va a CEMT până în decembrie 2028, și începerea lucrărilor principale până în decembrie 2030;

(b)

Sena-Aval, de la Suresnes la Le Havre: modernizarea și îmbunătățirea condițiilor de navigație, până în decembrie 2027

reabilitarea ecluzelor (cum ar fi Méricourt Bougival, Suresnes, Andrésy, Notre-Dame-dela-Garenne, Amfreville) și lungirea uneia dintre ecluzele din Méricourt, până în decembrie 2026;

modernizarea barajelor (Port-Mort, Poses, Méricourt, Bougival, Suresnes, Andrésy, Denouval), până în decembrie 2027, inclusiv consolidarea digului de la Croissy-sur-Seine, până în decembrie 2025;

instalarea sistemului de comandă de la distanță a ecluzelor și barajelor, până în decembrie 2027;

îmbunătățirea instalațiilor de navigare și a serviciilor pentru utilizatori, până în decembrie 2027;

construirea pasarelei Poses-Amfreville, până în decembrie 2026;

(c)

Oise, de la Conflans-Sainte-Honorine la Compiègne: modernizarea la clasa Vb a CEMT și îmbunătățirea condițiilor de navigare, până în decembrie 2028

trecerea râului Oise în clasa Vb a CEMT între Creil și Compiègne (MAGEO: dragarea, remodelarea malurilor și protecția pilelor podurilor, crearea amplasamentului de compensare hidraulică Verneuil și aspecte de mediu) până în decembrie 2028;

reconstruirea podului din Mours, până în decembrie 2028;

instalarea sistemului de comandă de la distanță a ecluzelor și barajelor, până în decembrie 2027;

(d)

canalul Sena-Europa de Nord, de la Compiègne la Aubencheul-au-Bac: construirea și punerea în funcțiune, promovarea în clasa Vb a CEMT și permiterea trecerii navelor prevăzute cu trei niveluri de containere, până în decembrie 2030:

1.

sectorul 1, de la Compiegne la Passel (18,6 km), inclusiv construirea ecluzei Montmacq:

finalizarea lucrărilor, până în decembrie 2029;

intrarea în funcțiune a tronsonului de cale navigabilă până în iunie 2030;

2.

sectorul 2, de la Passel la Allaines (46 km), care traversează 33 de comune, sectorul 3, de la Allaines la Etricourt-Manancourt (15 km), care traversează 3 comune și sectorul 4, de la Etricourt-Manancourt la Aubencheul-au-Bac (28 km), care traversează 11 comune, inclusiv construirea ecluzelor Noyon, Catigny, Allaines, Marquion-Bourlon, Oisy-Le-Verger și a ecluzei de joncțiune cu Canal du Nord la sud de ecluza Allaines, a bazinului de retenție al râului Louette și a podului peste canal (pont-canal) de 1,33 km care traversează Valea Somme:

obținerea autorizației unice de mediu până în august 2024;

începerea principalelor lucrări până în septembrie 2025;

finalizarea lucrărilor până în iunie 2030;

intrarea în funcțiune a tronsonului de cale navigabilă până în decembrie 2030.

(e)

axa Dunkerque-Scheldt, care include canalul Dunkerque de la Valenciennes la Scheldt și la dorsala valonă, precum și Deûle în direcția Ghent: în vederea calibrării treptate a canalului în clasele Va (bidirecționale) și Vb (unidirecționale) ale CEMT și a îmbunătățirii condițiilor de navigație până în decembrie 2027:

1.

pe toate tronsoanele:

o primă fază de studii preliminare de creștere a capacității ecluzelor (prin dublare și/sau lungire), până în iunie 2025;

instalarea sistemului de comandă de la distanță a ecluzelor, până în decembrie 2025;

efectuarea de studii de identificare a măsurilor de adaptare a înălțimii structurilor de inginerie pe axa Dunkerque-Escaut pentru trecerea navelor prevăzute cu trei niveluri de containere, până în septembrie 2027;

securizarea treptată a condițiilor de navigație pentru navele din clasa Va a CEMT până în decembrie 2027;

2.

tronsonul de la Arleux la Deulemont:

trecerea râului Deûle în clasele Va (sens dublu) și Vb (sens unic) ale CEMT până în iunie 2024;

lungirea ecluzei Quesnoy-sur-Dež le până în decembrie 2026;

3.

tronsonul de la Bauvin la Dunkerque:

protejarea malurilor canalului Aire Neufossé (etapele 1 și 2), până în decembrie 2026, și protejarea malurilor și reabilitarea liniei de plutire a biefurilor de la Fontinettes până în decembrie 2027;

studii de reabilitare a porții din aval și a porțiunii de teren solid ale ecluzei Fontinettes până în decembrie 2030;

(f)

dorsala valonă, de la Pommerœul la Namur: modernizarea la clasa Va a CEMT până în decembrie 2030

pe toate tronsoanele: instalarea sistemului de comandă de la distanță a barajelor și a ecluzelor până în decembrie 2030

1.

Tronsonul de la Pommerœul la Seneffe: modernizarea la clasa Va a CEMT, inclusiv adaptarea canalului Nimy-Blaton-Péronnes și construirea ecluzei din Obourg (clasa Va a CEMT) lângă cea existentă (clasa IV a CEMT), cu finalizarea lucrărilor până în decembrie 2030;

2.

Secțiunea de la Seneffe la Charleroi: modernizarea la clasa Va a CEMT și construirea de ecluze noi în Marchienne, Gosselies și Viesville (clasa Va a CEMT) lângă cele existente (clasa IV a CEMT), cu finalizarea lucrărilor până în decembrie 2030;

3.

Secțiune de la Charleroi la Namur:

îmbunătățirea posibilităților de traversare și navigație, cu finalizarea studiilor până în decembrie 2024 și cu finalizarea lucrărilor până în 2030;

(g)

Scheldt-ul superior:

1.

în regiunea Valonia (Belgia): creșterea capacității prin dublarea ecluzelor și securizarea amplasamentului ecluzei, prin adaptarea ecluzelor de la Hérinnes și Kain, cu finalizarea studiilor până în decembrie 2026 și cu finalizarea lucrărilor până în decembrie 2030;

2.

în regiunea Flandra (Belgia): finalizarea studiilor pentru promovarea ecluzelor în clasa Vb a CEMT, până în iunie 2024, și elaborarea unui plan tehnic și financiar de implementare, până în iunie 2025;

(h)

Lys: promovarea în clasele Vb (sens unic) și Va (sens dublu) ale CEMT, permițând trecerea navelor prevăzute cu trei niveluri de containere, până în decembrie 2030, inclusiv:

1.

în regiunea Flandra (Belgia), între Ghent și Wervik:

calibrare pentru clasa Vb a CEMT, inclusiv ridicarea podurilor care permit trecerea navelor prevăzute cu trei niveluri de containere:

în secțiunea Deinze-St-Baafs-Vijve până în decembrie 2026;

în secțiunea St-Baafs-Vijve- Harelbeke până în decembrie 2028;

în secțiunile Harelbeke-Menen și Menen-Wervik până în decembrie 2030;

2.

în regiunea Valonia (Belgia), în comuna Comines: securizarea navigației, în special prin modernizarea barajului și a ecluzei din Comines, până în decembrie 2030;

3.

în Franța, între Deûlémont și Comines: promovarea în clasa Vb a CEMT până în decembrie 2025;

(i)

rețeaua de legătură din Flandra:

1.

studii pentru modernizarea tronsoanelor flamande de căi navigabile interioare care se conectează direct la legătura principală Sena-Scheldt, până în decembrie 2024:

trecerea la clasa Va a CEMT, permițând trecerea navelor prevăzute cu trei niveluri de containere, a legăturilor cu porturile maritime Zeebrugge (canalul Ghent-Bruges) și Anvers (Seascheldt-ul superior) până în decembrie 2024;

promovarea în clasa Va a CEMT a canalelor Roeselare-Lys și Bossuit-Kortrijk până în decembrie 2024;

2.

elaborarea unui plan tehnic și financiar de implementare, inclusiv a unei evaluări prioritare detaliate, pentru modernizările necesare ale tronsoanelor de mai sus, până în decembrie 2025;

(j)

rețeaua de legătură din Valonia:

de la Péronnes la Pommeroeul, pe canalul Nimy-Blaton-Péronnes: efectuarea de studii, în special pentru modernizarea la clasa IV a CEMT completă, până în decembrie 2030, și elaborarea unui plan tehnic și financiar de implementare a lucrărilor de modernizare necesare, până în decembrie 2030;

(k)

Seneffe – Anvers,

1.

pe tronsoanele flamande și valone: efectuarea de studii, în special pentru modernizarea la clasa IV a CEMT completă, până în decembrie 2024, și elaborarea unui plan tehnic și financiar de implementare a lucrărilor de modernizare necesare, până în decembrie 2025;

2.

pe secțiunea valonă:

Modernizarea și securizarea siturilor ecluzei înclinate de la Ronquières (Inclined Plane of Ronquières) și a ecluzei Ittre până în decembrie 2030

instalarea sistemului de comandă de la distanță a ecluzei Ittre până în decembrie 2030;

(l)

acțiuni generale:

1.

elaborarea unui cadru de politică coordonat între diferitele părți, pentru promovarea implementării integrale a infrastructurii pentru combustibili alternativi de-a lungul întregii rețele Sena-Scheldt, în conformitate cu cadrele de politică naționale prezentate de Belgia și Franța în contextul Directivei 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului (11), până în decembrie 2024, în vederea unei implementări treptate până în decembrie 2030;

2.

implementarea unor servicii transfrontaliere integrate și eficiente de gestionare a traficului și a transportului de-a lungul întregii rețele Sena-Scheldt, inclusiv implementarea integrală a RIS în conformitate cu Directiva 2005/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului (12), până în decembrie 2028;

3.

dezvoltarea de platforme logistice multimodale pe rețeaua Sena-Scheldt, până în decembrie 2030.

Articolul 3

Guvernanță

(1)   Coordonatorul european pentru coridorul Marea Nordului-Marea Mediterană al rețelei centrale și un reprezentant al Comisiei Europene sunt invitați să participe ca observatori la reuniunile consiliului de supraveghere (conseil de surveillance) al Société du canal Seine-Nord Europe.

(2)   Progresul acțiunilor menționate la articolul 2 este discutat periodic în cadrul Comisiei interguvernamentale pentru pregătirea și finalizarea proiectului Sena-Scheldt, precum și în cadrul GEIE Sena-Scheldt. Coordonatorul european pentru coridorul Marea Nordului-Marea Mediterană al rețelei centrale și un reprezentant al Comisiei Europene sunt invitați să participe ca observatori la reuniunile comisiei interguvernamentale, cel puțin de două ori pe an, precum și la reuniunile GEIE Sena-Scheldt, cel puțin de trei ori pe an.

Articolul 4

Raportare

Belgia și Franța raportează cel puțin o dată pe an Comisiei și coordonatorului european pentru coridorul Marea Nordului-Marea Mediterană al rețelei centrale cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește implementarea acțiunilor menționate la articolul 2 și notifică orice întârziere întâmpinată, specificând cauzele întârzierii și indicând măsurile corective adoptate. În acest scop, statele membre respective pot utiliza, după caz, conținutul rapoartelor anuale privind progresele înregistrate, care trebuie prezentate în temeiul acordurilor de grant din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Articolul 5

Reexaminare

Până cel târziu la 31 decembrie 2027, în urma unei cereri din partea Belgiei și Franței sau din proprie inițiativă, Comisia efectuează o revizuire a acțiunilor și a calendarului menționat la articolul 2, cu sprijinul coordonatorului european pentru coridorul Marea Nordului-Marea Mediterană al rețelei centrale.

Articolul 6

Abrogare

Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1118 se abrogă.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează Regatului Belgiei și Republicii Franceze.

Adoptată la Bruxelles, 10 iulie 2024.

Pentru Comisie

Adina Ioana VĂLEAN

Membră a Comisiei


(1)  
JO L 348, 20.12.2013, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1315/oj.

(2)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Pactul verde european” [COM(2019) 640 final].

(3)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – „Strategia pentru o mobilitate durabilă și inteligentă – înscrierea transporturilor europene pe calea viitorului” [COM(2020) 789 final].

(4)  Regulamentul (UE) 2021/1153 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire a Mecanismului pentru interconectarea Europei și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) nr. 283/2014 (JO L 249, 14.7.2021, p. 38, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1153/oj).

(5)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1118 a Comisiei din 27 iunie 2019 privind proiectul transfrontalier Sena-Scheldt din cadrul coridoarelor Marea Nordului-Marea Mediterană și Atlantic ale rețelei centrale (JO L 176, 1.7.2019, p. 61, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/1118/oj).

(6)  Directiva 2011/92/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului (JO L 26, 28.1.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2011/92/oj).

(7)  Directiva 2001/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 iunie 2001 privind evaluarea efectelor anumitor planuri și programe asupra mediului (JO L 197, 21.7.2001, p. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2001/42/oj).

(8)  Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice (JO L 20, 26.1.2010, p. 7, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/147/oj).

(9)  Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (JO L 206, 22.7.1992, p. 7, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1992/43/oj).

(10)  Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (JO L 327, 22.12.2000, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2000/60/oj).

(11)  Directiva 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2014 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi (JO L 307, 28.10.2014, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2014/94/oj).

(12)  Directiva 2005/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind serviciile de informații fluviale (RIS) armonizate pe căile navigabile interioare de pe teritoriul Comunității (JO L 255, 30.9.2005, p. 152, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2005/44/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/1888/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x