CELEX:32024D2779: Decizia (UE) 2024/2779 a Comisiei din 24 octombrie 2024 de instituire a grupului de experți privind proiectarea ecologică pentru produsele sustenabile și etichetarea energetică (Forumul privind proiectarea ecologică)
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 19/11/2024 |
|
Informatii
Data documentului: 24/10/2024; Data adoptăriiData intrării în vigoare: 18/11/2024; intrare în vigoare data publicării +20
Data încetării: No end date
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Mediu
Formă: Repertoriu EUR-Lex
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria L |
2024/2779 |
29.10.2024 |
DECIZIA (UE) 2024/2779 A COMISIEI
din 24 octombrie 2024
de instituire a grupului de experți privind proiectarea ecologică pentru produsele sustenabile și etichetarea energetică („Forumul privind proiectarea ecologică”)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) 2024/1781 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iunie 2024 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile, de modificare a Directivei (UE) 2020/1828 și a Regulamentului (UE) 2023/1542 și de abrogare a Directivei 2009/125/CE (1), în special articolul 19,
având în vedere Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (2), în special articolul 14,
întrucât:
(1) |
Pentru a asigura o consultare adecvată privind cerințele în materie de proiectare ecologică și etichetarea energetică a produselor prin participarea echilibrată a experților desemnați de statele membre și a tuturor părților interesate, Comisia trebuie să recurgă la expertiza specialiștilor din cadrul unui organism consultativ. |
(2) |
Articolul 14 din Regulamentul (UE) 2017/1369 prevede că grupul de experți („forumul consultativ”) instituit în conformitate cu regulamentul respectiv trebuie să fie combinat cu forumul menționat la articolul 18 din Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3), pentru a asigura coerența implicării părților interesate în colectarea cunoștințelor de specialitate în legătură cu propunerile Comisiei privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică. În urma intrării în vigoare a Regulamentului (UE) 2024/1781 și a abrogării Directivei 2009/125/CE, grupul de experți menționat la articolul 14 din Regulamentul (UE) 2017/1369 ar trebui să fie combinat cu grupul de experți („Forumul privind proiectarea ecologică”) instituit în temeiul prezentei decizii. |
(3) |
Prin urmare, este necesar să se instituie un grup de experți în domeniul proiectării ecologice și al etichetării energetice și să se definească sarcinile și structura acestuia, în conformitate cu Decizia C(2016) 3301 a Comisiei de instituire a unor norme orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei. |
(4) |
Grupul ar trebui să contribuie la elaborarea cerințelor în materie de proiectare ecologică și etichetare energetică. |
(5) |
Grupul ar trebui să fie alcătuit din experți desemnați de statele membre și din alte părți interesate, cum ar fi reprezentanți ai sectorului de producție, inclusiv ai întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) din anexa la Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei (4), și ai industriei meșteșugărești, ai întreprinderilor sociale, ai sindicatelor, ai comercianților, ai comercianților cu amănuntul, ai importatorilor, ai organizațiilor de consumatori și de protecție a mediului, ai actorilor implicați în activitățile economiei circulare, ai organizațiilor europene de standardizare și ai cercetătorilor. |
(6) |
Ar trebui stabilite reguli privind divulgarea informațiilor de către membrii grupului. |
(7) |
Datele cu caracter personal ar trebui prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (5), |
DECIDE:
Articolul 1
Obiect
Se instituie Forumul privind proiectarea ecologică – grupul de experți privind proiectarea ecologică pentru produsele sustenabile și etichetarea energetică („grupul”).
Articolul 2
Sarcini
Sarcinile grupului sunt următoarele:
|
să îndeplinească sarcinile prevăzute la articolul 19 din Regulamentul (UE) 2024/1781; |
|
să asiste Comisia în desfășurarea activităților sale în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1369; |
|
să asiste Comisia la pregătirea din timp a actelor de punere în aplicare menționate la articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2024/1781 în conformitate cu articolul 42 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2024/1781 și cu articolul 12 alineatul (12) din Regulamentul (UE) 2017/1369, înainte de a fi prezentate comitetului în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011; |
|
să asigure realizarea unui schimb de experiență și de bune practici în domeniul produselor sustenabile. |
Articolul 3
Consultare
Serviciile competente ale Comisiei pot consulta grupul cu privire la orice aspect legat de conceperea și punerea în aplicare a politicilor în domeniul produselor sustenabile și al etichetării energetice.
Articolul 4
Componență
(1) Membrii sunt persoane numite să reprezinte un interes comun, organizații, autorități ale statelor membre sau alte entități publice.
(2) Grupul este alcătuit din cel mult 250 de membri.
(3) Membrii desemnați să reprezinte un interes comun nu reprezintă o parte interesată anume, ci o orientare de politică împărtășită de mai multe organizații ale părților interesate.
(4) Autoritățile statelor membre, organizațiile și alte entități publice își desemnează reprezentanții și au responsabilitatea de a se asigura că reprezentanții lor furnizează un înalt nivel de expertiză.
(5) Membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie în mod eficace la deliberările grupului și care, în opinia serviciilor competente ale Comisiei, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 339 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene sau care demisionează nu mai sunt invitați să participe la reuniunile grupului și pot fi înlocuiți pentru perioada rămasă până la încheierea mandatului lor. Serviciile competente ale Comisiei pot, de asemenea, să pună capăt mandatului unor astfel de membri.
Articolul 5
Procesul de selecție
(1) Selecția persoanelor desemnate să reprezinte un interes comun și a organizațiilor ca membri ai grupului se efectuează prin intermediul unei cereri publice de candidaturi, deschisă în permanență, care se publică în Registrul grupurilor de experți ai Comisiei și al altor entități similare (denumit în continuare „Registrul grupurilor de experți”). În plus, cererea de candidaturi poate fi publicată și prin alte mijloace, inclusiv pe site-uri web specializate. Cererea de candidaturi trebuie să precizeze în mod clar criteriile de selecție, inclusiv expertiza necesară și interesele care trebuie reprezentate în raport cu activitatea care urmează să fie desfășurată.
(2) Pentru ca o persoană ce reprezintă un interes comun sau o organizație să poată fi desemnată, aceasta trebuie să fie înregistrată în Registrul de transparență.
(3) Membrii grupului sunt numiți de serviciile competente ale Comisiei dintre solicitanții cu competențe în domeniile menționate la articolul 2 și la articolul 3.
(4) Membrii sunt desemnați pentru o perioadă de cinci ani, care se reînnoiește automat, cu excepția cazului în care serviciile competente ale Comisiei decid altfel. Membrii rămân în funcție până la înlocuirea lor.
Articolul 6
Președinte
Grupul este prezidat de un reprezentant al serviciilor competente ale Comisiei.
Articolul 7
Funcționare
(1) Grupul acționează la cererea serviciilor competente ale Comisiei, în conformitate cu normele orizontale privind grupurile de experți (6) („normele orizontale”).
(2) Reuniunile grupului au loc, în principiu, la sediul Comisiei sau virtual, în funcție de circumstanțe.
(3) Serviciile competente ale Comisiei asigură serviciile de secretariat. La reuniunile grupului și ale subgrupurilor acestuia pot participa funcționari din alte departamente ale Comisiei care sunt interesați de aceste lucrări.
(4) Cu acordul președintelui, grupul poate decide, cu majoritatea simplă a membrilor săi, ca deliberările să fie publice.
(5) Procesele-verbale referitoare la discuțiile pe marginea fiecărui punct de pe ordinea de zi și la avizele emise de grup trebuie să fie concludente și complete. Procesele-verbale sunt întocmite de secretariat, sub responsabilitatea președintelui.
(6) În măsura posibilului, avizele, recomandările sau rapoartele grupului se adoptă prin consens. În cazul unui vot, rezultatul votului se decide prin majoritatea simplă a membrilor. Membrii care au votat împotrivă sau s-au abținut au dreptul ca la avize, recomandări sau rapoarte să se anexeze un document care să rezume argumentele pe care se întemeiază poziția lor.
Articolul 8
Subgrupuri
(1) Se instituie un subgrup alcătuit din experți desemnați de statele membre („grupul de experți ai statelor membre”).
(2) Pentru analizarea unor chestiuni specifice, serviciilor competente ale Comisiei pot înființa subgrupuri suplimentare al căror mandat este stabilit de serviciile competente ale Comisiei. Aceste alte subgrupuri își desfășoară activitatea în conformitate cu normele orizontale și raportează grupului. De îndată ce și-au îndeplinit mandatul, aceste subgrupuri sunt dizolvate.
(3) Membrii subgrupurilor care nu sunt membri ai grupului sunt selectați printr-o cerere publică de candidaturi, în conformitate cu articolul 5 și cu normele orizontale.
Articolul 9
Experți invitați
Serviciile competente ale Comisiei pot invita experți care dețin cunoștințe de specialitate cu privire la un anumit subiect de pe ordinea de zi, pentru a participa ad-hoc la activitățile grupului sau ale subgrupurilor.
Articolul 10
Observatori
(1) Persoanelor fizice, organizațiilor și entităților publice, altele decât autoritățile statelor membre, li se poate acorda statutul de observator, în conformitate cu normele orizontale, pe baza unei invitații directe sau a unei cereri de candidaturi.
(2) Organizațiile și entitățile publice care au primit statutul de observator își desemnează reprezentanții.
(3) Observatorii și reprezentanții acestora pot fi autorizați de președinte să participe la discuțiile grupului și ale subgrupurilor sale și să furnizeze cunoștințe de specialitate. Aceștia nu au însă drept de vot și nu participă la formularea de recomandări sau de avize ale grupului și ale subgrupurilor sale.
Articolul 11
Regulamentul de procedură
La propunerea și cu acordul serviciilor competente ale Comisiei, grupul își adoptă regulamentul de procedură cu majoritatea simplă a membrilor săi, pe baza regulamentului de procedură standard pentru grupurile de experți, în conformitate cu normele orizontale. Subgrupurile își desfășoară activitatea în conformitate cu regulamentul de procedură al grupului.
Articolul 12
Secretul profesional și gestionarea informațiilor clasificate
Membrii grupului și reprezentanții acestora, precum și experții și observatorii invitați, au obligația de a respecta secretul profesional, care, în virtutea tratatelor și a normelor de aplicare ale acestora, se aplică în cazul tuturor membrilor instituțiilor și personalului acestora, precum și normele de securitate ale Comisiei privind protecția informațiilor clasificate ale Uniunii, prevăzute în Deciziile (UE, Euratom) 2015/443 (7) și 2015/444 (8) ale Comisiei. În cazul în care nu se respectă aceste obligații, Comisia poate lua toate măsurile care se impun.
Articolul 13
Transparență
(1) Grupul și subgrupurile sale sunt înregistrate în Registrul grupurilor de experți ai Comisiei și al altor entități similare (denumit în continuare „Registrul grupurilor de experți”).
(2) În ceea ce privește componența grupului și a subgrupurilor, în Registrul grupurilor de experți se publică următoarele date:
— |
denumirile autorităților statelor membre; |
— |
denumirea altor entități publice, inclusiv denumirea autorităților din țări terțe; |
— |
numele persoanelor desemnate să reprezinte un interes comun; interesul reprezentat se divulgă; |
— |
denumirile organizațiilor membre; interesul reprezentat se divulgă; |
— |
numele observatorilor. |
(3) Toate documentele relevante, incluzând ordinile de zi, procesele-verbale și contribuțiile participanților, se publică în Registrul grupurilor de experți. În special, ordinea de zi și alte documente de fundamentare relevante se publică în timp util înaintea reuniunilor, iar procesele-verbale se publică fără întârziere după încheierea reuniunilor. Sunt posibile excepții de la publicare numai dacă se consideră că divulgarea unui document ar putea submina protecția unui interes public sau privat, astfel cum este definit la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (9).
Articolul 14
Sprijin financiar
Comisia poate oferi sprijin financiar membrilor, în special organizațiilor de consumatori, ONG-urilor de mediu sau reprezentanților IMM-urilor, în special celor ai microîntreprinderilor, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (3) din anexa la Recomandarea 2003/361/CE, pentru a permite participarea efectivă a acestora la grup, în limitele creditelor disponibile în cadrul pachetelor financiare relevante ale programului UE.
Articolul 15
Cheltuieli aferente reuniunilor
(1) Participanții la activitățile Forumului privind proiectarea ecologică și ale subgrupurilor nu sunt remunerați pentru serviciile oferite.
(2) Cheltuielile de deplasare și de ședere suportate în cadrul activităților Forumului privind proiectarea ecologică și ale subgrupurilor se rambursează de către Comisie pentru un singur reprezentant pe stat membru și pentru experții invitați în conformitate cu articolul 9. Rambursarea se face în conformitate cu dispozițiile în vigoare ale Comisiei și în limita creditelor disponibile alocate serviciilor Comisiei în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.
Adoptată la Bruxelles, 24 octombrie 2024.
Pentru Comisie
Pentru Președintă,
Maroš ŠEFČOVIČ
Vicepreședinte executiv
(1)
JO L, 2024/1781, 28.6.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1781/oj.
(2)
JO L 198, 28.7.2017, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/1369/oj.
(3) Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (JO L 285, 31.10.2009, p. 10, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/125/oj).
(4)
JO L 124, 20.5.2003, p. 36, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2003/361/oj.
(5) Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1725/oj).
(6) Decizia C(2016) 3301 final a Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a unor norme orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei.
(7) Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (JO L 72, 17.3.2015, p. 41, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/443/oj).
(8) Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei din 13 martie 2015 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 72, 17.3.2015, p. 53, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/444/oj).
(9) Scopul acestor excepții este de a proteja siguranța publică, chestiunile militare, relațiile internaționale, politica financiară, monetară sau economică, viața privată și integritatea persoanelor, interesele comerciale, procedurile judiciare și consultanța juridică, anchetele/inspecțiile/auditurile și procesul decizional al instituției.
ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/2779/oj
ISSN 1977-0782 (electronic edition)