Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetExists($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetExists(mixed $offset): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 68 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetGet($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetGet(mixed $offset): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 75 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetSet($offset, $value) should either be compatible with ArrayAccess::offsetSet(mixed $offset, mixed $value): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 82 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetUnset($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetUnset(mixed $offset): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 89 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 23 Warning: Undefined array key "/home/lexro/public_html/wp-content/plugins/wpdiscuz/themes/default" in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzHelper.php on line 458 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzHelper.php on line 458

CELEX:32025D0122: Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/122 a Comisiei din 22 ianuarie 2025 de autorizare a unor metode de clasificare a carcaselor de porc în Italia și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/38/UE [notificată cu numărul C(2025) 249]

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 27/01/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2025/12224.1.2025DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/122 A COMISIEI din 22 ianuarie 2025 de autorizare a unor metode de clasificare a carcaselor de porc în Italia și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/38/UE[notificată...

Informatii

Data documentului: 22/01/2025; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 01/02/2025; Punere în aplicare a se vedea articolul 5
Data încetării: No end date
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Destinatar: Italia
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2025/122

24.1.2025

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/122 A COMISIEI

din 22 ianuarie 2025

de autorizare a unor metode de clasificare a carcaselor de porc în Italia și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/38/UE

[notificată cu numărul C(2025) 249]

(Numai textul în limba italiană este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 20 primul paragraf literele (p) și (t),

întrucât:

(1)

Articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede că grilele utilizate în Uniune pentru clasificarea carcaselor de porc se aplică în conformitate cu secțiunea B din anexa IV la regulamentul respectiv. Secțiunea B.IV punctul 1 din anexa IV la regulamentul menționat prevede că, pentru clasificarea carcaselor de porc, conținutul de carne slabă este evaluat prin metode de clasificare autorizate de Comisie, că sunt autorizate exclusiv metodele de evaluare cunoscute din punct de vedere statistic pe baza unor măsurători fizice ale uneia sau mai multor părți anatomice ale carcasei de porc și că autorizarea metodelor de clasificare se face sub rezerva unei toleranțe maxime de eroare statistică în evaluare. Această toleranță este definită în partea A punctul 1 al doilea paragraf din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2017/1182 al Comisiei (2).

(2)

Decizia de punere în aplicare 2014/38/UE a Comisiei (3) a autorizat utilizarea a șase metode de clasificare a carcaselor de porc în Italia.

(3)

Italia a solicitat Comisiei să retragă autorizarea metodelor „Fat-O-Meater I (FOM I)” și „AutoFom III”.

(4)

De asemenea, Italia a solicitat Comisiei să autorizeze o formulă actualizată pentru metodele „Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)”, „Fat-O-Meater II (FOM II)”, „CSB-Image-Meater” și „Metoda manuală (ZP)”, deja autorizate prin Decizia de punere în aplicare 2014/38/UE pentru clasificarea carcaselor de porc pe teritoriul său.

(5)

În protocolul menționat la articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2017/1182, Italia a prezentat o descriere detaliată a testelor de disecție, indicând principiile pe care se bazează aceste noi metode, rezultatele testelor de disecție și ecuațiile utilizate pentru evaluarea procentajului de carne slabă.

(6)

Când se utilizează metoda manuală (ZP), măsurătorile se pot efectua și cu ajutorul unui scanner ținut în mână numit zoometru. Scannerul efectuează aceleași măsurători pe care le efectuează calibrarea manuală. Așadar, ecuația de predicție este aceeași ca cea aferentă metodei manuale (ZP), iar testul efectuat a avut doar scopul de a verifica acuratețea și precizia dispozitivului electronic.

(7)

Examinarea solicitărilor respective a arătat că sunt îndeplinite condițiile și cerințele minime pentru autorizarea noilor metode de clasificare și pentru actualizarea ecuațiilor pentru metodele autorizate, prevăzute în partea A din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2017/1182. Prin urmare, noile metode de clasificare și noile formule trebuie autorizate în Italia.

(8)

Italia a solicitat Comisiei autorizația de a dispune o prezentare a carcaselor de porc diferită de prezentarea standard stabilită în secțiunea B.III din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(9)

Modificările aparatelor sau ale metodelor de clasificare trebuie permise numai dacă sunt autorizate în mod explicit printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei.

(10)

Din motive de claritate și de securitate juridică, Decizia de punere în aplicare 2014/38/UE trebuie abrogată.

(11)

Pentru a se acorda operatorilor suficient timp pentru a se adapta la cerințele tehnice legate de introducerea de noi dispozitive și ecuații, prezenta decizie trebuie să se aplice de la 1 februarie 2025.

(12)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

În conformitate cu secțiunea B.IV punctul 1 din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, în Italia este autorizată utilizarea următoarelor metode de clasificare pentru evaluarea conținutului de carne slabă al carcaselor de porc:

(a)

aparatul „Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea I a anexei;

(b)

aparatul „Fat-O-Meater II (FOM II)” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea II a anexei;

(c)

aparatul „CSB-Image-Meater” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea III a anexei;

(d)

aparatul „Metoda manuală ZP” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea IV a anexei.

Articolul 2

Fără a se aduce atingere prezentării standard stabilite în secțiunea B.III din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, carcasele de porc din Italia pot fi prezentate fără a se îndepărta diafragma și osânza înainte de cântărire și clasificare. În cazul unei astfel de prezentări, greutatea înregistrată a carcasei la cald se ajustează după următoarea formulă:

Y = X – X × a %

unde:

Y

=

greutatea carcasei, determinată în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul delegat (UE) 2017/1182.

X

=

greutatea carcasei la cald cu osânză și diafragmă,

a

=

suma osânzei și a diafragmei (%)

pentru diafragmă, echivalent cu 0,29 % (greutatea carcasei de la 110,1 la 180 kg) și cu 0,26 % (greutatea carcasei de la 70 la 110 kg),

pentru osânză, echivalent cu:

0,99 % (greutatea carcasei de la 70 la 80,0 kg),

1,29 % (greutatea carcasei de la 80,1 la 90,0 kg),

1,52 % (greutatea carcasei de la 90,1 la 100,0 kg),

2,05 % (greutatea carcasei de la 100,1 la 110 kg),

2,52 % (greutatea carcasei de la 110,1 la 130 kg),

2,62 % (greutatea carcasei de la 130,1 la 140 kg),

2,83 % (greutatea carcasei de la 140,1 la 150 kg),

2,96 % (greutatea carcasei de la 150,1 la 180 kg).

Articolul 3

Modificările metodelor de clasificare autorizate sau ale aparatelor aferente menționate la articolul 1 sunt autorizate printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei.

Articolul 4

Decizia de punere în aplicare 2014/38/UE se abrogă.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează Republicii Italiene.

Se aplică de la 1 februarie 2025.

Adoptată la Bruxelles, 22 ianuarie 2025.

Pentru Comisie

Christophe HANSEN

Membru al Comisiei


(1)  
JO L 347, 20.12.2013, p. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2017/1182 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește grilele utilizate în Uniune pentru clasificarea carcaselor de bovine, porcine și ovine și în ceea ce privește raportarea prețurilor de piață ale anumitor categorii de carcase și animale vii (JO L 171, 4.7.2017, p. 74, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/1182/oj).

(3)  Decizia de punere în aplicare 2014/38/UE a Comisiei din 24 ianuarie 2014 de autorizare a unor metode de clasificare a carcaselor de porc în Italia (JO L 23, 28.1.2014, p. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/38/oj).


ANEXĂ

METODE DE CLASIFICARE A CARCASELOR DE PORC ÎN ITALIA

PARTEA I

Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)

1.

Normele prevăzute în prezenta parte se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul aparatului cunoscut sub denumirea „Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)”.

2.

Aparatul este echipat cu o sondă cu diametrul de 5,95 mm (și de 6,3 mm la nivelul lamei din vârful sondei) care conține o fotodiodă (LED Siemens de tip LYU 260-EO și un fotodetector de tip 58 MR), având o marjă de operare între 0 și 120 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conținut estimat de carne slabă cu ajutorul HGP 7 sau cu ajutorul unui computer conectat la acesta.

3.

Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarele formule:

(a)

în cazul carcaselor cu o greutate de la 70 la 110 kg:

Ŷ = 69,8930 – 0,7338 × X1 + 0,0279 × X2

unde:

Ŷ

=

procentajul estimat de carne slabă din carcasă,

X1

=

grosimea grăsimii dorsale, incluzând șoriciul, în milimetri, măsurată la 8 cm de la linia mediană a carcasei, între a treia și a patra ultimă coastă,

X2

=

grosimea în milimetri a mușchiului Longissimus dorsi, măsurată în același timp și în același loc ca X1;

(b)

în cazul carcaselor cu o greutate de la 110,1 la 180 kg:

Ŷ = 80,136492 – 14,021984 × ln(X1) + 3,581997 × ln(X2)

unde:

Ŷ

=

procentajul estimat de carne slabă,

ln(X1)

=

logaritmul natural al grosimii grăsimii dorsale, incluzând șoriciul, în milimetri, măsurată la 8 cm de la linia mediană a carcasei, între a treia și a patra ultimă coastă,

ln(X2)

=

logaritmul natural al grosimii în milimetri a mușchiului Longissimus dorsi, măsurate în același timp și în același loc ca X1.

PARTEA II

Fat-O-Meater II (FOM II)

1.

Normele prevăzute în prezenta parte se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul aparatului cunoscut sub denumirea „Fat-O-Meater II (FOM II)”.

2.

Aparatul este echipat cu o serie de transductoare ultrasonice de 3,5 MHz (U-Systems) cu o sondă cu diametrul de 6 mm care conține o fotodiodă de tip Siemens SFH 950/960, având o marjă de operare între 3 și 125 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conținut estimat de carne slabă de un computer inclus în aparat.

3.

Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:

(a)

în cazul carcaselor cu o greutate de la 70 la 110 kg:

Ŷ = 70,2193 – 0,7140 × X1 + 0,0174 × X2

unde:

Ŷ

=

procentajul estimat de carne slabă,

X1

=

grosimea grăsimii dorsale, incluzând șoriciul, în milimetri, măsurată la 8 cm de la linia mediană a carcasei, între a treia și a patra ultimă coastă,

X2

=

grosimea în milimetri a mușchiului Longissimus dorsi, măsurată în același timp și în același loc ca X1;

(b)

în cazul carcaselor cu o greutate de la 110,1 la 180 kg:

Ŷ = 59,354157 – 0,550737 × X1 + 0,092655 × X2

unde:

Ŷ

=

procentajul estimat de carne slabă,

X1

=

grosimea grăsimii dorsale, incluzând șoriciul, în milimetri, măsurată la 8 cm de la linia mediană a carcasei, între a treia și a patra ultimă coastă,

X2

=

grosimea în milimetri a mușchiului Longissimus dorsi, măsurată în același timp și în același loc ca X1.

PARTEA III

CSB Image-Meater

1.

Regulile prevăzute în prezenta parte se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul aparatului cunoscut sub denumirea „CSB Image-Meater”.

2.

Aparatul este echipat cu un sistem online de prelucrare a imaginilor în cadrul căruia un sistem de camere video filmează automat jumătățile de carcase. Apoi, imaginile sunt prelucrate într-un computer de un program special care poate produce un set de 20 de măsurători diferite. Un computer convertește trei măsurători selectate în estimări ale procentajului de carne slabă.

3.

Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:

(a)

în cazul carcaselor cu o greutate de la 70 la 110 kg:

Ŷ = 67,4309 + 0,1182 × X1 – 0,0450 × X2 – 0,5762 × X3 – 0,1861 × X4

unde:

Ŷ

=

procentajul estimat de carne slabă din carcasă,

X1

=

(MF) înseamnă masa slabă, măsurată în corespondența mușchiului Gluteus medius, în mm,

X2

=

(ML) lungimea în milimetri a mușchiului Gluteus medius,

X3

=

(MS) înseamnă masa medie a grăsimii, măsurată în corespondența mușchiului Gluteus medius, în mm,

X4

=

(WbS) masa medie a grăsimii, măsurată în corespondența celei de a doua vertebre, determinată începând din capătul anterior (cranial) al mușchiului Gluteus medium (Vb);

(b)

în cazul carcaselor cu o greutate de la 110,1 la 180 kg:

Ŷ = 48,652593 – 0,465268 × X1 + 0,169248 × X2

unde:

Ŷ

=

procentajul estimat de carne slabă,

X1

=

grosimea minimă în milimetri a grăsimii (inclusiv șoriciul) deasupra mușchiului Gluteus medius (ZPF),

X2

=

grosimea în milimetri a mușchiului între extremitatea anterioară a mușchiului Gluteus medius și partea dorsală a canalului medular (ZPM).

PARTEA IV

Metoda manuală (ZP)

1.

Regulile prevăzute în prezenta parte se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul „metodei manuale (ZP)”.

2.

Măsurătorile ZP pot fi efectuate manual, cu ajutorul unei rigle sau al unui zoometru (ZM), pe linia mediană a carcaselor aflate în poziție fermă.

3.

Zoometrul este un dispozitiv conectat la un telefon inteligent cu o aplicație Android (ZMAPP) care îi oferă utilizatorului o interfață care, cu ajutorul unui telemetru, poate măsura distanțele pentru a efectua măsurători liniare, unghiulare și de suprafață calibrate pe imagini cu carcase de porc obținute cu camera telefonului inteligent.

4.

Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:

(a)

în cazul carcaselor cu o greutate de la 70 la 110 kg:

Ŷ = 58,4789 – 0,5697 × X1 + 0,1230 × X2

unde:

Ŷ

=

procentajul estimat de carne slabă,

X1

=

grosimea minimă în milimetri a grăsimii, inclusiv șoriciul, deasupra mușchiului Gluteus medius (ZPF),

X2

=

grosimea în milimetri a mușchiului între extremitatea anterioară a mușchiului Gluteus medius și partea dorsală a canalului medular (ZPM);

(b)

în cazul carcaselor cu o greutate de la 110,1 la 180 kg:

Ŷ = 46,723946 – 0,472380 × X1 + 0,188621 × X2

unde:

Ŷ

=

procentajul estimat de carne slabă,

X1

=

grosimea minimă în milimetri a grăsimii, inclusiv șoriciul, deasupra mușchiului Gluteus medius (ZPF),

X2

=

grosimea în milimetri a mușchiului între extremitatea anterioară a mușchiului Gluteus medius și partea dorsală a canalului medular (ZPM).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2025/122/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x