CELEX:32025D0241: Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/241 a Comisiei din 7 februarie 2025 de autorizare a unor metode de clasificare a carcaselor de porc în Cehia și de abrogare a Deciziei 2005/1/CE [notificată cu numărul C(2025) 745]
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 11/02/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 07/02/2025; Data adoptăriiData intrării în vigoare: 10/02/2025; intră în vigoare data notificării
Data încetării: No end date
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Destinatar: Cehia
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria L |
2025/241 |
10.2.2025 |
DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/241 A COMISIEI
din 7 februarie 2025
de autorizare a unor metode de clasificare a carcaselor de porc în Cehia și de abrogare a Deciziei 2005/1/CE
[notificată cu numărul C(2025) 745]
(Numai textul în limba cehă este autentic)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 20 primul paragraf literele (p) și (t),
întrucât:
(1) |
Articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede că grilele utilizate în Uniune pentru clasificarea carcaselor de porc trebuie să se aplice în conformitate cu secțiunea B din anexa IV la regulamentul respectiv. Secțiunea B.IV punctul 1 din anexa IV la regulamentul menționat prevede că, pentru clasificarea carcaselor de porc, conținutul de carne slabă trebuie evaluat prin metode de clasificare autorizate de Comisie, că sunt autorizate doar metodele de evaluare cunoscute din punct de vedere statistic pe baza unor măsurători fizice ale uneia sau mai multor părți anatomice ale carcasei de porc și că autorizarea metodelor de clasificare trebuie să se facă sub rezerva unei toleranțe maxime de eroare statistică în evaluare. Această toleranță este definită în partea A punctul 1 al doilea paragraf din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2017/1182 al Comisiei (2). |
(2) |
Decizia 2005/1/CE a Comisiei (3) a autorizat utilizarea a șase metode de clasificare a carcaselor de porc în Cehia. |
(3) |
Cehia a solicitat Comisiei să autorizeze următoarea metodă nouă: „Fat-O-Meater II (FOM II)”. În acest scop, în protocolul menționat la articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2017/1182, Cehia a prezentat o descriere detaliată a testului de disecție, indicând principiile pe care se bazează această nouă metodă, rezultatele testului de disecție și ecuațiile utilizate pentru estimarea procentajului de carne slabă. |
(4) |
De asemenea, Cehia a solicitat Comisiei să autorizeze o formulă actualizată pentru trei metode („Zwei-Punkte-Messverfahren”, „Ultra-sound IS-D-05” și „Needle IS-D-15”) deja autorizate prin Decizia 2005/1/CE pentru clasificarea carcaselor de porc pe teritoriul său. |
(5) |
Examinarea solicitărilor respective a arătat că sunt îndeplinite condițiile și cerințele minime pentru autorizarea noilor metode de clasificare și pentru actualizarea ecuațiilor pentru metodele autorizate, prevăzute în partea A din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2017/1182. Prin urmare, noua metodă de clasificare și noile formule trebuie autorizate în Cehia. |
(6) |
Cehia a solicitat Comisiei autorizația de a dispune o prezentare a carcaselor de porc diferită de prezentarea standard stabilită în secțiunea B.III din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. |
(7) |
Modificările aparatelor sau ale metodelor de clasificare trebuie permise numai dacă sunt autorizate în mod explicit printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei. |
(8) |
Din motive de claritate și de securitate juridică, Decizia 2005/1/CE trebuie abrogată. |
(9) |
Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, |
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
În conformitate cu secțiunea B.IV punctul 1 din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, în Cehia este autorizată utilizarea următoarelor metode de clasificare pentru evaluarea conținutului de carne slabă al carcaselor de porc:
(a) |
metoda de clasificare „Zwei-Punkte-Messverfahren” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea I a anexei; |
(b) |
aparatul „Fat-O-Meater (FOM)” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea II a anexei; |
(c) |
aparatul „Hennessy Grading Probe (HGP 4)” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea III a anexei; |
(d) |
aparatul „Ultra FOM 300” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea IV a anexei; |
(e) |
aparatul „Ultra-sound IS-D-05” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea V a anexei; |
(f) |
aparatul „Needle IS-D-15” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea VI a anexei; |
(g) |
aparatul „Fat-O-Meater II (FOM II)” și metodele de evaluare aferente, ale căror detalii sunt prezentate în partea VII a anexei. |
Metoda de clasificare „Zwei-Punkte-Messverfahren” poate fi aplicată doar în abatoare care nu efectuează mai mult de 200 de sacrificări de porci pe săptămână, ca medie anuală.
Articolul 2
Fără a se aduce atingere prezentării standard menționate în secțiunea B.III din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, în Cehia, carcasele de porc pot fi prezentate:
(a) |
fără urechi, acestea fiind îndepărtate înainte de cântărirea și clasificarea carcasei. În cazul unei astfel de prezentări, greutatea înregistrată a carcasei la cald se ajustează după următoarea formulă: greutatea carcasei la cald = greutatea carcasei la cald fără urechi + 0,274 kg; |
(b) |
fără ca osânza să fi fost îndepărtată înainte de cântărire și clasificare. În cazul unei astfel de prezentări, greutatea înregistrată a carcasei la cald se ajustează după următoarea formulă: greutatea carcasei la cald = 1,65651 + 0,96139 × greutatea carcasei la cald cu osânză; |
(c) |
fără ca osânza să fi fost îndepărtată și fără urechi, acestea fiind îndepărtate înainte de cântărirea și clasificarea carcasei. În cazul unei astfel de prezentări, greutatea înregistrată a carcasei la cald se ajustează după următoarea formulă: greutatea carcasei la cald = 1,65651 + 0,96139 × (greutatea carcasei la cald cu osânză și fără urechi + 0,274 kg). |
Articolul 3
Modificările metodelor de clasificare autorizate sau ale aparatelor aferente menționate la articolul 1 sunt autorizate printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei.
Articolul 4
Decizia 2005/1/CE se abrogă.
Articolul 5
Prezenta decizie se adresează Republicii Cehe.
Adoptată la Bruxelles, 7 februarie 2025.
Pentru Comisie
Christophe HANSEN
Membru al Comisiei
(1)
JO L 347, 20.12.2013, p. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.
(2) Regulamentul delegat (UE) 2017/1182 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește grilele utilizate în Uniune pentru clasificarea carcaselor de bovine, porcine și ovine și în ceea ce privește raportarea prețurilor de piață ale anumitor categorii de carcase și animale vii (JO L 171, 4.7.2017, p. 74, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/1182/oj).
(3) Decizia 2005/1/CE a Comisiei din 27 decembrie 2004 de autorizare a unor metode de clasificare a carcaselor de porc în Republica Cehă (JO L 1, 4.1.2005, p. 8, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/1(1)/oj).
ANEXĂ
METODE DE CLASIFICARE A CARCASELOR DE PORC ÎN CEHIA
PARTEA I
Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)
1. |
Normele prevăzute în această parte a anexei se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul metodei cunoscute sub denumirea „Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)”. |
2. |
Această metodă poate fi aplicată utilizând o riglă, clasificarea fiind făcută cu ajutorul unei ecuații de predicție. Metoda este bazată pe măsurarea manuală pe linia mediană a carcasei despicate. |
3. |
Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:
Y = 61,84184 – 0,46816 × BF + 0,07998 × MD unde:
Această formulă este valabilă pentru carcasele cu o greutate cuprinsă între 60 și 120 kg. |
PARTEA II
Fat-O-Meater (FOM)
1. |
Normele prevăzute în această parte a anexei se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul metodei cunoscute sub denumirea „Fat-O-Meater (FOM)”. |
2. |
Aparatul este echipat cu o sondă cu diametrul de 6 mm care conține o fotodiodă de tip Siemens SFH 950/960, având o marjă de operare între 3 și 103 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conținut estimat de carne slabă cu ajutorul unui computer. |
3. |
Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:
Y = 70,28164 – 0,75376 × S + 0,00270 × M unde:
Această formulă este valabilă pentru carcasele cu o greutate cuprinsă între 60 și 120 kg. |
PARTEA III
Hennessy Grading Probe (HGP 4)
1. |
Normele prevăzute în această parte a anexei se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul metodei cunoscute sub denumirea „Hennessy Grading Probe (HGP 4)”. |
2. |
Aparatul este echipat cu o sondă cu diametrul de 5,95 mm (și de 6,3 mm la nivelul lamei din vârful sondei) care conține o fotodiodă (LED Siemens de tip LYU 260-EO) și un fotodetector de tip 58 MR, având o marjă de operare între 0 și 120 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conținut estimat de carne slabă cu ajutorul HGP 4 sau cu ajutorul unui computer conectat la acesta. |
3. |
Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:
Y = 69,11354 – 0,67804 × S + 0,00432 × M unde:
Această formulă este valabilă pentru carcasele cu o greutate cuprinsă între 60 și 120 kg. |
PARTEA IV
Ultra FOM 300
1. |
Normele prevăzute în această parte a anexei se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul metodei cunoscute sub denumirea „Ultra FOM 300”. |
2. |
Aparatul este echipat cu o sondă ultrasonică de 3,5 MHz. Semnalul ultrasonic este digitalizat, stocat și procesat de un microprocesor. Rezultatele măsurătorilor se convertesc în conținut estimat de carne slabă cu ajutorul aparatului Ultra-FOM. |
3. |
Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:
Y = 66,78382 – 0,80922 × S + 0,04746 × M unde:
Această formulă este valabilă pentru carcasele cu o greutate cuprinsă între 60 și 120 kg. |
PARTEA V
Ultra-sound IS-D-05
1. |
Normele prevăzute în această parte a anexei se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul aparatului cunoscut sub denumirea „Ultra-sound IS-D-05”. |
2. |
Aparatul de clasificare IS-D-05 este un dispozitiv pentru măsurarea cărnii slabe și a grosimii grăsimii pe baza analizei răspunsurilor seriei de impulsuri ultrasonice transmise secvențial în carcasă în locul specificat. Sonda ultrasonică scanează carcasele tratate cu un set de 3 × 100 de impulsuri ultrasonice la o frecvență de 4 MHz la momentul scanării. |
3. |
Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:
Y = 69,17386 – 0,83174 × BF + 0,03530 × MD unde:
Această formulă este valabilă pentru carcasele cu o greutate cuprinsă între 60 și 120 kg. |
PARTEA VI
Needle IS-D-15
1. |
Normele prevăzute în această parte a anexei se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul aparatului cunoscut sub denumirea „Needle IS-D-15”. |
2. |
Aparatul de clasificare IS-D-15 utilizează o sondă de tip „ac” inserată într-un anumit loc al carcasei; adâncimea de inserție este de aproximativ 140 mm. În spatele acului se află un set optic care, utilizând un canal optic, iluminează țesutul înconjurător sau zona înconjurătoare și scanează cantitatea de energie luminoasă reflectată cu lungimea de undă definită. De asemenea, terminalul este echipat cu un dispozitiv precis de măsurare fără contact, care determină adâncimea de inserție efectivă cu o precizie de 46 de micrometri. |
3. |
Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:
Y = 67,86508 – 0,74820 × BF + 0,04786 × MD unde:
Această formulă este valabilă pentru carcasele cu o greutate cuprinsă între 60 și 120 kg. |
PARTEA VII
Fat-O-Meater II (FOM II)
1. |
Normele prevăzute în această parte a anexei se aplică la clasificarea carcaselor de porc cu ajutorul aparatului cunoscut sub denumirea „Fat-O-Meater II (FOM II)”. |
2. |
Aparatul este format dintr-o sondă optică dotată cu un cuțit, dintr-un dispozitiv de măsurare a grosimii având o marjă de operare cuprinsă între 0 și 125 mm și dintr-o consolă de colectare și analiză a datelor. |
3. |
Conținutul de carne slabă al carcasei se calculează după următoarea formulă:
Y = 65,73183 – 0,75225 × BF + 0,07957 × MD unde:
Această formulă este valabilă pentru carcasele cu o greutate cuprinsă între 60 și 120 kg. |
ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2025/241/oj
ISSN 1977-0782 (electronic edition)