Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetExists($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetExists(mixed $offset): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 68 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetGet($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetGet(mixed $offset): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 75 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetSet($offset, $value) should either be compatible with ArrayAccess::offsetSet(mixed $offset, mixed $value): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 82 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::offsetUnset($offset) should either be compatible with ArrayAccess::offsetUnset(mixed $offset): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 89 Deprecated: Return type of BuddyBossPlatform\Alchemy\BinaryDriver\Configuration::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/buddyboss-platform/vendor/alchemy/binary-driver/src/Alchemy/BinaryDriver/Configuration.php on line 23 Warning: Undefined array key "/home/lexro/public_html/wp-content/plugins/wpdiscuz/themes/default" in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzHelper.php on line 458 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/lexro/public_html/devstage/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzHelper.php on line 458

Senat, Proiect de lege L768/2022. Plata salariilor in numerar. Cont bancar obligatoriu

Redacția Lex24
Publicat in Articole, 02/05/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Senat, proiect de lege L768/2022 (PL-x nr. 29/2023), in acest moment fiind doar o propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare, a trecut de Senat, primind toate avizele Comisiilor de specialitate. Proiectul de...

Senat, proiect de lege L768/2022 (PL-x nr. 29/2023), in acest moment fiind doar o propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare, a trecut de Senat, primind toate avizele Comisiilor de specialitate.

Proiectul de lege prevede o interdictie pentru angajatori de a plati salariile in numerar, sub motivatia “incluziunii financiare” la care trebuie sa achiesam ca tara, in vederea respectarii obligatiilor ce deriva din aderarea la blocul comunitar.

Din expunerea de motive reiese ca “prin prezenta lege ne propunem sa oferim oportunitatea fiecarui cetatean sa aiba garantat un cont, fara comisioane financiare, unde sa i se poate face platile de natura salariala sau a beneficiilor sociale”.

Fara a discuta analiza morfologica si sintactica, la o prima lectura ar reiesi cateva aspecte cu care acest proiect de lege ar putea veni in conflict, daca luam in cosiderare ca:

1. accesul la un cont (bancar) implica inchierea unui contract cu o banca;

2. cetatenii vor fi obligati sa incheie contracte cu bancile ope legis, impotriva vointei lor;

3. cetatenii vor fi obligati ope legis sa nu foloseasca bancnotele şi monedele ca mijloace legale de plată pe teritoriul României, ci moneda virtuala emisa de institutiile financiare private.

Astfel:

1. se incalca LIBERTATEA DE A CONTRACTA, art. 1169 C. civ.: „părţile sunt libere să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri”.

2. se viciaza CONSIMTAMANTUL LIBER EXPRIMAT, art. 1206 (1) C. civ.: “Consimţământul este viciat când este dat din eroare, surprins prin dol sau smuls prin violenţă.”

3. Statul da nastere unui , cetateanul fiind astfel abuzat prin norma impusa de Stat, fiind constrans sa contracteze cu o institutie privata comerciala numita banca, fiind constrans sa nu foloseasca moneda legala, fiind constrans sa folosesca moneda privata digitala.

4. se incalca Constitutia si legea 312/2004 care statueaza ca “bancnotele şi monedele emise de BNR sunt considerate mijloace legale de plată pe teritoriul României”, nu si moneda digitala emisa de bancile comerciale.

Ar trebui avut in vedere si faptul ca moneda (digitala) emisa de bancile comerciale reprezinta o PROMISIUNE DE PLATA pe care banca si-o ia la momentul in care cetateanul depune in custodie moneda legala; a nu se confunda banii de pe card (moneda electronica) cu banii cash de tip bancnote si monede, adica moneda legala. Cetateanul are un drept de creanta asupra bancii, care este obligata sa inapoieze banii cash primiti, dar conform art. 2191 (1) C.civ:  “Prin constituirea unui depozit de fonduri la o instituție de credit (bancă), aceasta dobândește proprietatea asupra sumelor de bani depuse și este obligată să restituie aceeași cantitate monetară, de aceeași specie, la termenul convenit sau, după caz, oricând, la cererea deponentului, cu respectarea termenului de preaviz stabilit de părți ori, în lipsă, de uzanțe.”

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x