OJ:L_202500635: Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/635 a Comisiei din 31 martie 2025 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2024/2803 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește Consiliul de evaluare a performanței al Cerului unic european
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 02/04/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 31/03/2025Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Mobilitate și Transporturi
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria L |
2025/635 |
2.4.2025 |
DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/635 A COMISIEI
din 31 martie 2025
de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2024/2803 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește Consiliul de evaluare a performanței al Cerului unic european
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) 2024/2803 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2024 privind punerea în aplicare a Cerului unic european (1), în special articolul 20,
după consultarea Comitetului pentru cerul unic,
întrucât:
(1) |
Regulamentul (UE) 2024/2803 instituie un consiliu consultativ independent și imparțial de evaluare a performanței (denumit în continuare „consiliul”). |
(2) |
Regulamentul (UE) 2024/2803 stabilește rolul, sarcinile, componența, cerințele în materie de independență, procedurile, regulile de funcționare și de finanțare ale consiliului și prevede ca acesta să fie asistat de un secretariat asigurat de Comisie. |
(3) |
Este necesar să se stabilească norme detaliate privind procedura de selecție a membrilor și a președintelui său, inclusiv criteriile de selecție și eligibilitate, precum și norme de prevenire a conflictelor de interese și de menținere a independenței consiliului, |
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
Numirea membrilor
(1) Membrii Consiliului de evaluare a performanței (denumit în continuare „consiliul”), inclusiv președintele, sunt numiți de directorul general al Direcției Generale Mobilitate și Transporturi din cadrul Comisiei (denumit în continuare „directorul general”), în numele Comisiei, pe baza cerințelor prevăzute la articolul 14 din Regulamentul (UE) 2024/2803 și a criteriilor de selecție și de eligibilitate prevăzute în anexa la prezenta decizie. Membrii sunt persoane fizice numite cu titlu personal.
(2) Comisia publică o cerere publică de exprimare a interesului pentru a stabili o listă a candidaților pentru ocuparea pozițiilor de membru și de președinte al consiliului, în conformitate cu cerințele stabilite la articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2024/2803. Cererea de propuneri detaliază criteriile de selecție și de eligibilitate, inclusiv cunoștințele de specialitate necesare. Termenul minim pentru candidaturi este de patru săptămâni.
(3) În urma unei astfel de cereri de exprimare a interesului, Comisia desfășoară o procedură de selecție. Procedura de selecție constă într-o serie de evaluări ale candidaturilor, inclusiv interviuri pentru analizarea criteriilor enumerate în cererea de exprimare a interesului și pentru crearea unei liste scurte a candidaților selectați. Comisia consultă statele membre cu privire la lista candidaților înainte de numirea membrilor, inclusiv a președintelui.
(4) Directorul general poate stabili, în numele Comisiei, o listă de rezervă pe baza listei menționate la alineatul (2). Comisia obține consimțământul candidaților înainte de a le include numele pe lista de rezervă. Un candidat al cărui nume este inclus pe lista de rezervă poate solicita în orice moment să fie eliminat de pe lista respectivă.
(5) Un membru care nu mai este în măsură să contribuie efectiv la activitatea consiliului, care demisionează sau care nu mai îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 14 din Regulamentul (UE) 2024/2803 și în prezenta decizie este înlocuit de o persoană de pe lista de rezervă. Persoana respectivă este numită în conformitate cu dispozițiile alineatului (1) pentru durata rămasă a mandatului membrului care își încheie activitatea.
(6) În cazul în care nu există nicio persoană adecvată pe lista de rezervă care să înlocuiască membrul menționat la alineatul (5), se publică o nouă cerere de exprimare a interesului și, ulterior, se desfășoară o procedură de selecție în conformitate cu alineatele (1), (2) și (3). În acest caz, mandatul noului membru, care nu poate fi reînnoit, este de cinci ani.
(7) Comisia informează statele membre cu privire la rezultatele cererilor de exprimare a interesului și la listele menționate la alineatele (3) și (4).
(8) Numele persoanelor desemnate ca membri ai consiliului, inclusiv al președintelui, se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Articolul 2
Independența și absența conflictelor de interese
(1) În îndeplinirea sarcinilor care le revin, consiliul și membrii acestuia acționează în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) 2024/2803. Membrii semnează o declarație prin care se angajează să își exercite funcțiile în cadrul consiliului cu imparțialitate, acționând independent de orice influență externă și în interesul public.
(2) Membrii nu își deleagă responsabilitățile niciunei alte persoane.
(3) Persoanele care solicită să fie numite membri comunică, în cadrul candidaturii lor, orice circumstanțe care ar putea da naștere unui conflict de interese prin depunerea unui formular de declarație de interese („DDI”) și a unui curriculum vitae actualizat. Formularul DDI se bazează pe un formular standard de declarație de interese prevăzut în cererea de exprimare a interesului menționată la articolul 1 alineatul (2). Transmiterea unui formular DDI completat corespunzător este necesară pentru ca o persoană să poată fi numită membru al consiliului.
(4) Formularul DDI constă într-o serie de întrebări standard. În răspunsurile lor la întrebări, persoanele care doresc să fie numite membri ai consiliului vor fi invitate să comunice cel puțin eventualele interese profesionale și financiare relevante și situații în care interesele lor ar putea compromite sau ar putea fi percepute, în mod rezonabil, ca afectând capacitatea lor de a acționa imparțial și în interesul public în calitate de membru al consiliului. Fiecare persoană își asumă întreaga responsabilitate pentru conținutul declarației depuse.
(5) Persoanelor care divulgă un interes de natură să le compromită independența li se solicită să furnizeze detalii suplimentare. Divulgarea unui interes în formularul DDI nu descalifică automat persoana în cauză, dar serviciile Comisiei examinează răspunsul pentru a stabili dacă există un conflict de interese.
(6) Pentru a evalua dacă ar putea exista vreun conflict de interese, se iau în considerare cel puțin următorii factori:
(a) |
natura, tipul și importanța interesului persoanei; |
(b) |
măsura în care se poate preconiza în mod rezonabil că interesul va influența consilierea oferită de persoana respectivă și procesul decizional general al consiliului. |
Un interes este considerat a fi nesemnificativ sau minim în cazul în care este puțin probabil să afecteze sau să fie perceput, în mod rezonabil, ca afectând capacitatea persoanei respective de a acționa imparțial și în interesul public atunci când oferă consiliere Comisiei.
(7) În cazul în care serviciile Comisiei concluzionează că interesele unei persoane pot compromite sau pot fi percepute în mod rezonabil ca afectând capacitatea sa de a acționa independent și în interesul public atunci când oferă consiliere Comisiei, se ia una dintre următoarele măsuri pentru a soluționa conflictul, în funcție de circumstanțele specifice:
(a) |
candidatura persoanei nu este reținută. În acest caz, serviciile Comisiei informează persoana în cauză cu privire la rezultatul evaluării conflictului de interese; |
(b) |
pe durata mandatului, numirea unei persoane ca membru al consiliului face obiectul unor restricții specifice, cum ar fi excluderea expertului de la anumite reuniuni sau activități desfășurate de consiliu sau ambele, în special participarea la elaborarea avizelor sau recomandărilor sau abținerea expertului de la discutarea anumitor puncte de pe ordinea de zi sau de la orice vot organizat cu privire la punctele respective sau ambele. |
(8) Membrii informează imediat Comisia cu privire la orice modificare relevantă a informațiilor furnizate anterior, inclusiv în ceea ce privește activitățile viitoare, caz în care aceștia transmit imediat un formular DDI nou completat care descrie modificarea. Serviciile Comisiei evaluează noul formular DDI în timp util. La prima reuniune a fiecărui an calendaristic, președintele Consiliului le reamintește tuturor membrilor cerințele de la prezentul alineat.
(9) Comisia pune la dispoziția publicului, prin intermediul unui site web dedicat, formularul DDI al membrilor numiți. Se iau măsuri tehnice pentru a se asigura că formularele DDI nu apar în rezultatele căutărilor în cadrul motoarelor de căutare.
Articolul 3
Funcționarea și metoda de lucru
(1) Președintele acționează ca reprezentant al consiliului și prezidează reuniunile acestuia.
(2) Consiliul își adoptă propriul regulament de procedură și își stabilește modalitățile de lucru. Regulamentul de procedură poate fi adoptat și modalitățile de lucru pot fi stabilite după ce directorul general a verificat, în numele Comisiei, că acestea sunt în conformitate cu normele interne ale Comisiei pentru grupurile de experți și că asigură compatibilitatea cu bugetul disponibil a activităților care rezultă din regulamentul de procedură și din modalitățile de lucru.
(3) În ceea ce privește acordurile de lucru menționate la alineatul (2), consiliul adoptă:
(a) |
modalitățile de cooperare cu autoritățile naționale de supraveghere și cu consiliul instituit prin articolul 18 din Regulamentul (UE) 2024/2803; |
(b) |
modalitățile de colaborare cu părțile interesate operaționale; |
(c) |
un plan de gestionare a datelor care să stabilească procesele de colectare și stocare a datelor, inclusiv pentru a asigura respectarea regulilor de confidențialitate. |
(4) Consiliul își desfășoară activitatea pe baza unui program de lucru anual pe care îl stabilește în conformitate cu prioritățile Comisiei, după ce directorul general verifică, în numele Comisiei, îndeplinirea cerințelor prevăzute la articolul 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2024/2803.
(5) În scopul examinării aspectelor specifice relevante pentru activitatea sa, consiliul poate înființa subgrupuri formate din membrii săi, pe baza mandatului pe care îl stabilește, după verificarea de către directorul general, în numele Comisiei, a faptului că înființarea unor astfel de subgrupuri este compatibilă cu bugetul disponibil. Subgrupurile se desființează de îndată ce și-au îndeplinit mandatul.
(6) Consiliul și subgrupurile sale se reunesc la sediul Comisiei. Cu toate acestea, în cazuri excepționale, reuniunile pot avea loc în altă parte sau online.
(7) Participarea membrilor consiliului la reuniunile sale, precum și la cele ale subgrupurilor sale, este obligatorie. Absențele sunt însoțite de o justificare trimisă președintelui și secretariatului.
(8) Consiliul se asigură, cu sprijinul secretariatului, că metodologia sa reflectă cele mai recente standarde științifice.
(9) În cazul în care Eurocontrol sau Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației sunt identificate ca fiind furnizorul de date adecvat, Comisia încheie acorduri corespunzătoare cu Eurocontrol sau cu Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației pentru colectarea, examinarea, validarea și diseminarea datelor respective. Aceste măsuri asigură accesul neîntrerupt al consiliului la datele respective.
Articolul 4
Confidențialitatea
(1) Membrii sunt supuși obligației de păstrare a secretului profesional și normelor de securitate ale Comisiei pentru protecția informațiilor clasificate ale Uniunii, stabilite în Deciziile (UE, Euratom) 2015/443 (2) și (UE, Euratom) 2015/444 (3) ale Comisiei.
(2) Membrii semnează o declarație de confidențialitate la începutul fiecărui mandat.
Articolul 5
Transparența
Comisia publică pe un site web dedicat toate avizele, recomandările, rapoartele și instrucțiunile consiliului, inclusiv raportul anual și programul anual de lucru.
Articolul 6
Finanțarea
(1) Membrii consiliului au dreptul la o indemnizație specială de 100 EUR pe oră de lucru și de maximum 800 EUR pe zi lucrătoare. Plata se efectuează în euro. Cuantumurile indemnizației speciale se actualizează automat o dată la cinci ani după intrarea în vigoare a prezentei decizii, pe baza indicelui/ratei anuale a inflației din indicele armonizat al prețurilor de consum al Eurostat pentru zona euro.
(2) Cheltuielile de deplasare și de ședere suportate de membri se rambursează de către Comisie în conformitate cu Decizia C(2007) 5858 a Comisiei (4). Cheltuielile respective se rambursează în limitele creditelor disponibile puse la dispoziție în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.
(3) Costurile care corespund indemnizațiilor și rambursărilor menționate la alineatele (1) și (2) sunt finanțate în conformitate cu articolul 242 din Regulamentul (UE, Euratom) 2024/2509 al Parlamentului European și al Consiliului (5).
Articolul 7
Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Adoptată la Bruxelles, 31 martie 2025.
Pentru Comisie
Președinta
Ursula VON DER LEYEN
(1)
JO L, 2024/2803, 11.11.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/2803/oj.
(2) Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (JO L 72, 17.3.2015, p. 41), ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/443/oj).
(3) Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei din 13 martie 2015 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 72, 17.3.2015, p. 53, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/444/oj).
(4) Decizia Comisiei din 5 decembrie 2007 – Reglementare privind rambursarea cheltuielilor suportate de persoane din afara Comisiei convocate să participe la reuniuni în calitate de experți [C(2007) 5858].
(5) Regulamentul (UE, Euratom) 2024/2509 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 septembrie 2024 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L, 2024/2509, 26.9.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/2509/oj).
ANEXĂ
Criteriile de selecție și de eligibilitate pentru membrii consiliului includ următoarele:
(a) |
cunoștințe de specialitate, competență și experiență profesională de nivel înalt dovedite și relevante ale candidatului, în domenii relevante pentru managementul traficului aerian, serviciile de navigație aeriană sau reglementarea economică a industriilor de rețea; |
(b) |
o reprezentare echilibrată a competențelor și a cunoștințelor de specialitate pentru toate domeniile-cheie de performanță, precum și o reprezentare echilibrată în ceea ce privește genul și proveniența geografică; |
(c) |
cunoștințe în domenii relevante, inclusiv, dar fără a se limita la următoarele:
|
(d) |
capacitatea de a analiza și de a evalua relațiile de interdependență și interacțiunile dintre domeniile de performanță și de propune și evalua obiective de performanță viitoare pe baza ameliorărilor operaționale și tehnologice planificate; |
(e) |
capacitatea de a comunica cu privire la aspecte economice și tehnice complexe; |
(f) |
competențe lingvistice adecvate, care să îi permită candidatului să participe pe deplin și în mod eficace la activitatea consiliului de evaluare a performanței; |
(g) |
independență și absența conflictelor de interese. |
ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2025/635/oj
ISSN 1977-0782 (electronic edition)